ВРП звільнила суддю, яка зняла арешт із «грошей Труханова» – ЗМІ

Читать на русском
Суддю столичного райсуду Людмилу Кізюн звільнили з посади за вчинення низки дисциплінарних проступків.
Людмила Кізюн

Суддю Солом'янського районного суду міста Києва Людмилу Кізюн звільнили з посади за вчинення низки дисциплінарних проступків, у тому числі за зняття арешту майже зі 100 мільйонів гривень «грошей Труханова».

Таке рішення ухвалила Вища рада правосуддя, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Закон і Бізнес».

Ідеться про кошти ТОВ «Девелопмент Еліт», на які наклали арешт у межах кримінального провадження про заволодіння 185 мільйонами гривень Одеської міської ради. Зазначені гроші були переведені Одеською міськрадою фірмі за купівлю двох адміністративних будівель збанкрутілого заводу «Краян» для розташування в них мерії. Під час розслідування цієї справи детективами НАБУ було повідомлено про підозру меру Одеси Геннадію Труханову, його заступнику Павлу Вугельману та ще шести особам. Як відомо, суддя Кізюн двічі безпідставно зняла арешт із половини грошей «Девелопмент Еліт». Через що НАБУ та САП подали скаргу на неї.

Ще дві скарги на суддю тотожні – рішення Кізюн за позовом Ігоря Коломойського. Під час їх розгляду палата ВРП встановила, що суддя своїм рішенням заборонила виконувати спірні договори, які прямо чи опосередковано стосуються Коломойського, приймати послуги за договорами та оплачувати їх, а також заборонила будь-яким чином використовувати персональні дані Коломойського. Зазначені заходи були вжиті Кізюн як заходи забезпечення позову. Як встановила палата, не вирішуючи спір по суті, всупереч встановленій ст. 150 ЦПК прямій забороні, Кізюн вжила заходів забезпечення позову, які за своїм змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог.

Палата ВРП вважає, що такі заходи забезпечення позову не відповідали заявленим вимогам, а також є недобросовісним засобом обмеження НБУ, Міністерства фінансів України та ПриватБанку в можливості захищатися в судовому порядку. Рішення судді поставило націоналізований ПриватБанк у невигідне становище в спорах із колишніми акціонерами. Палата вважає, що суддя припустилась очевидних порушень і зробила це навмисно.

Водночас у прес-службі ВРП журналісту «Слова і Діла» заявили, що останнє рішення, яке ухвалене за скаргою на Кізюн, було 15 листопада. Цим рішенням ВРП залишила чинним рішення палати ради про внесення подання на звільнення судді Кізюн.

Нагадаємо, ВРП відсторонив суддю, яка двічі знімала арешт з «грошей Труханова». Раніше палата ради внесла подання на звільнення Кізюн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: