Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Микола Княжицький

Читать на русском
Княжицький виконав 48 відсотків обіцянок. Він запевнив, що не голосуватиме за обмеження прав журналістів.
Микола КняжицькийСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Микола Княжицький (фракція «Народного фронту»).

Княжицький пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом 34-м номером від «Народного фронту». Він є головою комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. За час каденції Княжицький дав 22 обіцянки, з яких 10 виконав (48%), а 3 – провалив.

Нардеп провалив обіцянку про те, що він і вся фракція «Народного фронту» підтримає кандидатуру Руслана Лук'янчука на посаду члена Рахункової палати.

Микола КняжицькийНародний депутат України

У квітні 2017 року Верховна Рада голосувала за призначення членів Рахункової палати, а також окремо за кожного запропонованого кандидата. Фракція «Народного фронту» не всім складом підтримала свого однопартійця Руслана Лук'янчука, водночас сам Микола Княжицький був відсутній на голосуванні.

Два роки тому нардеп заявив, що не відвідуватиме засідання Ради, якщо повторно не буде винесений на голосування провалений законопроект щодо обмеження використання медійної продукції держави-агресора. Нагадаємо, ця ініціатива тричі ставилося на голосування спікером парламенту й не була ухвалена через брак лише кількох голосів. У підсумку законопроект усе ж був відхилений і знятий із розгляду.

Незважаючи на свою обіцянку не брати участь у голосуванні, вже при розгляді наступних законодавчих ініціатив Княжицький підтримав проект закону щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності.

Провалив Княжицький передвиборчу обіцянку сприяти в наданні необхідного медичного обслуговування та протезування учасникам бойових дій. Нардеп був відсутній під час голосування три роки тому за зміни до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Закон значно розширює коло тих, хто має право на отримання медичного обслуговування в державних медустановах. Учасникам АТО надається більш ніж 20 різних видів пільг, у тому числі безкоштовне отримання ліків, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів); безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або отримання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

При цьому нардеп виконав іншу передвиборчу обіцянку – сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час АТО. Він підтримав держбюджет на 2016 рік, який передбачав надання Мінсоцполітики субвенцій у розмірі 300 мільйонів гривень для поліпшення житлових умов сім'ям загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, а також для інвалідів I-II групи з числа таких військовослужбовців.

Микола КняжицькийНародний депутат України
Княжицький обіцяє підтримати законопроект про Антикорупційний судСказано 2 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

До того ж рік тому Княжицький голосував за зміни до законодавчих актів України з питань забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх родин.

Також Княжицький, як і обіцяв, підтримав законопроект про Антикорупційний суд та ухвалення нової Військової доктрини, в якій Росія буде визначена як держава-агресор.

До кінця каденції Княжицькому потрібно виконати ще 8 обіцянок. У жовтні 2018 року в прямому ефірі одного з телеканалів на прохання письменниці Лариси Ніцой включити її до робочої групи з доопрацювання ухваленого за основу законопроекту про українську мову нардеп заявив: «Звичайно, ми завжди раді всіх включити».

Коли навесні 2018 року в Раді почали обговорювати можливість закрити кулуари для журналістів, Княжицький запевнив, що «Народний фронт» не голосуватиме за обмеження прав журналістів.

«Народний фронт» точно не голосуватиме за жодні обмеження прав журналістів. Це рішення нашої фракції, й ми неодноразово про це говорили. Робота справжніх журналістів із різноманітних медіа, різної форми власності та з різних країн, безумовно, має бути забезпечена. Якщо для цього потрібно зробити прес-центр, то потрібно зробити прес-центр, але це жодним чином не може обмежувати доступ до депутатів для спілкування з політиками», – заявив він.

Ще Княжицький збирався підтримати законопроект «Про державні та інші свята, пам'ятні дати та скорботні дні». У квітні 2018 року ця законодавча ініціатива була оприлюднена, але до сесійної зали не передавалася. Наприкінці року стало відомо, що законопроект подали на узгодження Міністерству культури України.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: