Україна запровадила воєнний стан. Чи потрібні такі заходи та чому зараз?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Саме зараз є факт агресії російських військових сил проти українських військових сил. За це зачепилася АП, щоб задокументувати й представити в усіх міжнародних інстанціях.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи запровадження в 10 областях України воєнного стану терміном на 30 днів.

«Одна річ, коли в нас є факт агресії, а росіяни говорять, що вони не причетні. У Криму була місцева самооборона, яка скуповувалася в міфічних військторгах. На Донбасі в нас шахтарі, трактористи. Зараз Росія проявила себе. Є факт агресії, який за міжнародним правом є актом агресії. Його потрібно було фіксувати. ВС – правильний спосіб, щоб цей факт зафіксувати, й чудовий сигнал для Заходу», – зазначив Горбенко.

ВС у тому форматі, в якому його воно ухвалили, ніяк не загрожує нормальному життю, що було до цього рішення, додав він.

Крім того, Верховна Рада відкоригувала початковий варіант, і ті, хто говорив про диктатуру, скасування виборів, побачили, що парламентаризм справляється з цією можливою диктатурою, а вибори будуть, акцентував політолог.

«Коригування були в правильному напрямку. Це хороший прецедент. У нас зазвичай говорять, мовляв, «Рада – зрада», а управляти може лише єдина людина. Зараз ми бачимо, що ВР внесла свої обмеження – і не на всій території, і не на 60 днів. Це дозволяє виконувати поставлені завдання», – уточнив він.

Є питання щодо того, чому саме зараз влада ухвалила рішення запровадии ВС, а не раніше. Під час «котлів» офіційно росіян не було, вони постійно говорили: «Нас там немає», нагадав експерт.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

«Зараз, грубо кажучи, нарешті «їх там є». Тепер вони є, це дуже велика різниця. З точки зору міжнародного права, на сьогодні рішення правильне», – підкреслив він.

За його словами, війна – це особливий юридичний стан між двома країнами.

«Не можна просто так воювати, як б'ються біля бару. Це не так відбувається. Війна – це юридичний стан. Є мирне населення, є військовополонені, до яких потрібно правильно ставитися. А якщо ти не будеш правильно вести війну, то відразу міжнародне співтовариство заговорить, що ось, це злочин проти людяності, застосовуємо санкції. Є бійка і є боксерський поєдинок, образно кажучи. Коли поєдинок за правилами, поліцію не викликають. Тут те ж саме», – пояснив політолог.

Воєнний стан дозволяє дуже швидко мобілізувати ресурси, адекватно реагувати на акт агресії, наголосив він.

«Є розуміння, що вся операція була спровокована з Москви. Звісно, якийсь план є. Реакція України в цьому сенсі правильна. Оголошувати війну нам немає сенсу. Тоді з РФ знімають санкції. Воєнний стан, якщо Росія далі нічого не робитиме, для всієї країни нічим не відрізнятиметься від невоєнного стану. Але якщо буде ескалація, то це юридична можливість дуже швидко відреагувати, а не так, як у 2014 році», – резюмував Андрій Горбенко.

Що пишуть у соцмережах про запровадження воєнного стану – в нашому огляді.

Більше про голосування за запровадження ВП – на інфографіці.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: