Євродепутат запропонував заборонити «Північний потік-2»

Читать на русском
Один із депутатів Євросоюзу закликав не підтримувати план Росії про побудову нового проекту газопровіду в обхід України.
Даріуш Розаттіфото: Tomasz Radzik

Російська агресія в Азовському морі потребує консолідованої відповіді від Європейського Союзу, включаючи збереження та розширення санкцій проти РФ, а також заборони «Північного потоку-2».

Таке переконання висловив співголова парламентського Комітету асоціації ЄС-Україна Даріуш Розатті під час слухань у межах відзначення 5-ї річниці Революції гідності, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Ми не можемо просто спостерігати за ситуацією та дозволити Росії поводитися так брутально з сусідами. Тому що це і наше сусідство. Передусім, ми маємо визнати, що був акт агресії проти суверенної держави, яка є нашим сусідом і асоційованим партнером. Тож ми також несемо відповідальність. Це мають усвідомити країни-члени», – зауважив депутат Європарламенту.

Він висловив переконання, що Європейський парламент має виступити з потужною заявою в контексті розвитку ситуації навколо Азовського моря та Керченської протоки, і «вірний час» для такої заяви може настати вже завтра, під час відкриття пленарного засідання ЄП.

«Ми будемо над цим працювати. Ця заява має чітко визначити, без будь-яких сумнівів, хто є агресором. Має бути надісланий потужний сигнал, що Європейський Союз не може прийняти таку поведінку. І що це має наслідки. Санкції мають бути продовжені. Як пропонувалося, вони мають бути поширені на всіх людей, які несуть відповідальність за накази, що віддавалися для початку провокації в Азовському морі, аж до найвищої ланки командування», – зауважив європейський політик.

Розатті також наголосив на необхідності подальших економічних санкцій.

«Наприклад, остаточно заборонити проект «Північний потік-2». Ми маємо зробити напевно, щоб президент Путін заплатив високу ціну за такі дії. Якщо він не заплатить таку ціну, якщо він бачитиме, що наша відповідь і реакція є м'якою або хиткою, це лише спонукатиме його робити більше (агресії) – це дуже зрозуміло», – заявив євродепутат.

Він зауважив, що ЄС має координувати свої дії з НАТО, тому що події, які розгортаються поряд із кордонами Євросоюзу, становлять загрозу для європейської безпеки.

Нагадаємо, ввечері 25 листопада стало відомо, що біля Керченського мосту спепризначенці РФ захопили три українські кораблі. В результаті нападу були поранені шестеро українських військовослужбовців.

У РФ підтвердили затримання кораблів ВМС України, під час якого російська сторона застосувала зброю. 27 листопада в окупованому Криму двох із затриманих українських моряків взяли під варту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: