Воєнний стан: що буде з курсом та чи надасть кредит МВФ

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Очевидно, що певною мірою вплив на ринок буде, тому що, як правило, це нервова ситуація. Часто такі політичні події впливають на ринок, але дуже короткочасно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи економічні наслідки в разі запровадження воєнного стану.

«Економічний вплив буде, але короткий, якщо воно, звісно, не підтримуватиметься додатково, наприклад, принциповою зміною попиту та пропозиції. Історія знає приклад США 11 вересня 2001 року, коли була атака на вежі-близнюки. Тоді сильно змінилася ситуація в світі, в Україні – також. Долар упав різко, але це тривало недовго», – зазначив Блінов.

Він нагадав, що під час першого Майдану в 2004 році, всупереч економічним тенденціям, була спроба завалити обмінний курс, але також ненадовго.

«Так, це може стати складним моментом для обмінного курсу, але говорити про те, чи відбудеться це, складно. Це не ринковий вплив і багато залежить від того, як запроваджуватиметься воєнний стан», – додав експерт.

На його думку, НБУ досить легко за наявності достатніх золотовалютних резервів у разі, якщо буде нервовий попит, урегулює ситуацію. Важливий момент, як суспільство, Кабмін реагуватимуть на цю ситуацію.

В Україні можуть запровадити воєнний стан: що пишуть у соцмережахВоєнний стан в Україні можуть запровадити вже сьогодні, 26 листопада, у відповідь на дії Росії в Керченській протоці.

«Якщо все буде гаразд з інкасацією, якщо всі бачитимуть, що платежі нормально проходять навіть у разі запровадження воєнного стану, то за кілька днів на фінансовому ринку вже не згадуватимуть про воєнний стан», – уточнив він.

Суттєвих змін та впливу на ринку поки немає, а той, який виникне, буде швидко погашений, підкреслив економіст.

За його словами, є тези про те, що МВФ не кредитує країни, які запроваджують воєнний стан, однак у нормативах МВФ такого немає. В одному з інтерв’ю Жерома Ваше, постійного представника МВФ в Україні, який працював у Києві в період Майдану та початку війни в 2014 році, була чітка заява про те, що прямої заборони надавати кредит країнам, де запровадили воєнний стан, немає.

«Під час конфлікту в Югославії деякі країни все одно отримували підтримку МВФ, попри те, що в них велися навіть повноцінні бойові дії, не те що воєнний стан. Такого обмеження немає. Судячи з відносин України та МВФ, питання отримання першого траншу близько 1,5 мільярда вирішене. Це було питання бюджету та його аналізу представниками МВФ. Тому протягом місяця можемо чекати на якесь рішення», – резюмував Андрій Блінов.

У НБУ заявили, що в разі запровадження воєнного стану робота банківської системи України порушена не буде.

Реакцію соцмереж на ініціативу щодо воєнного стану дивіться в нашому огляді.

Більше про фінансування під час воєнного стану – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: