Експерт-конституціоналіст розповів, чи скасують вибори після запровадження воєнного стану

Читать на русском
Експерт з конституційного права розповів, чи будуть скасовані вибори президента після впровадження воєнного стану.

У Конституції України немає прямої заборони стосовно можливості проведення виборів Президента України в умовах воєнного стану, на відміну від виборів до Верховної Ради України.

Натомість Закон України «Про правовий режим воєнного стану» передбачає, що в умовах воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України і проведені президентські вибори.

Провокації РФ в Азовському морі: хроніка подій (доповнено)Зранку неділі, 25 листопада прикордонний корабель РФ протаранив буксир українського військового флоту.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з конституційного права, кандидат юридичних наук Олександр Москалюк.

За словами експерта, це означає, що вибори справді можуть бути проведені, навіть якщо Верховна Рада підтримає впровадження воєнного стану. Водночас, для того, щоб усунути суперечності парламент мав би внести зміни до ст. 10 та ст. 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

«Відповідно до закону «МОЖУТЬ застосовуватися тимчасові обмеження». Таке формулювання також вказує на те, що президентські вибори можуть відбутися і за умов воєнного стану. Але поки немає тексту Указу, загроза їх скасування не зникає», – зауважив Москалюк.

Він нагадав, що серед двадцяти чотирьох обмежень, передбачених законом, є такі серйозні обмеження як трудова повинність працездатних осіб, примусове відчуження майна, запровадження комендантської години, а також заборона діяльності деяких політичних партій і заборона проведення мирних зборів і мітингів.

«В чому полягає проблема? В тому, що такої практики ніколи не було і до кінця ніхто не може знати, як воно буде відбуватися», – підкреслив юрист.

Водночас, за словами Москалюка, впровадження воєнного стану після сьогоднішніх подій на Азовському морі відповідно до законодавства буде цілком законним, адже не лише факту агресії, а й навіть загрози агресії цілком достатньо для впровадження особливого стану.

«Теоретично могли вводити надзвичайний стан або, наприклад, воєнний стан в окремих місцевостях», – додав експерт.

Нагадаємо, в ніч на 26 листопада, пройшло екстрене засідання РНБО, яка ухвалила рішення рекомендувати Раді запровадити воєнний стан.

Раніше повідомлялося, що увечері 25 листопада у Керченського мосту спецназ РФ захопив три українські кораблі. В результаті нападу було поранено шістьох українських військовослужбовців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: