Запровадження воєнного стану в Україні не зашкодить постачанню закордонної зброї

Читать на русском
Запровадження воєнного стану не тягне автоматичного призупинення чи скасування надання чергового кредиту МВФ. Не існує міжнародних документів, що встановлюють такі правила.
Слово і Діло

У статуті МВФ немає прямих заборон на отримання кредитів в умовах воєнного стану. Хоча є ймовірність, що це може вплинути на рішення МВФ через ризик неповернення наданих коштів. До того ж запровадження воєнного стану вплине на міжнародні рейтинги України в світі та на курс гривні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права, кандидат юридичних наук Олександр Москалюк.

«Формальних заборон немає, так само, як і немає заборон на поставку зброї. Так неодноразово було в Ізраїлі, це що стосується зброї. Інша річ, що це може впливати на рейтинги України», – пояснив Москалюк.

У цій думці свого колегу підтримує юрист Дмитро Богуславський, який стверджує, що немає якихось внутрішніх інструкцій чи навіть міжнародних актів, які б прямо забороняли МВФ виділяти кошти країні, яка перебуває у воєнному стані.

Експерт-конституціоналіст розповів, чи скасують вибори після запровадження воєнного стануЕксперт з конституційного права розповів, чи будуть скасовані вибори президента після впровадження воєнного стану.

«Насправді, МВФ може просто надати чи не надати кредит, як будь-який інший банк. І жоден суд не змусить їх це зробити. Наскільки мені відомо, в них немає жодних внутрішніх документів, які б говорили про те, що за наявності в країні воєнного стану кредит ніколи не буде виданий. Є маса прикладів, і один з найбільш яскравих – Хорватія, яка отримала кредит МВФ під час Югославської війни», – зазначив Богуславський.

Він зауважив, що, звісно, якщо країна перебуває в стані війни, то це істотно підвищує ризики неотримання кредиту.

«Безумовно, війна – це ризик, і має значення ризик неповернення кредитів. Але воєнний стан – це не війна, а внутрішня ситуація в країні. І в цій ситуації не можна посилатися на якийсь внутрішній документ МВФ або тим більше якийсь міжнародний акт, в якому було б сказано про те, що за воєнного стану кредит не видається», – підкреслив юрист.

На думку Москалюка, запровадження воєнного стану має як переваги, так і недоліки. Мінусом є обмеження низки конституційних прав (свободи слова, думки, свободи пересування), що в низці країн призводило до згортання демократичних інститутів, які після скасування воєнного стану не відновлювалися.

Існують певні недоліки в тому, що запровадження воєнного стану передбачає передачу цивільної влади військовим. Чи готові українські військові в умовах безконтрольності чесно скористатися такими широкими повноваженнями?

Нагадаємо, РНБО просить Раду запровадити воєнний стан на 60 днів через дії РФ у Азовському морі.

Також ми відстежили, що пишуть у соцмережах щодо можливості запровадження в Україні воєнного стану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: