Воєнний стан: чи будуть вибори та як працюватиме парламент

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Ані президентські, ані парламентські, ані місцеві вибори, як і референдуми, не проводяться під час воєнного стану.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, оцінюючи ситуацію з проведенням виборів у разі запровадження воєнного стану в Україні.

«Наразі питання в основному пов’язане з президентськими виборами. Оскільки виборчий процес має початися 31 грудня, а РНБО та президент пропонують на 60 днів запровадити воєнний стан, відповідно, 31 грудня виборча президентська кампанія не буде оголошена. Далі, якщо 60 днів минуть, не буде іншого рішення щодо продовження ВС, то протягом 90 днів парламент має визначити іншу дату голосування президентських виборів», – зазначила Кириченко.

За її словами, можливостей, щоб парламентські вибори відбулися раніше, поки не прослідковується.

«Відповідним чином, якщо на цей період припадають президентські та парламентські вибори, то коли ВС припиняється, послідовно мають бути оголошені вибори. Якщо першими мали бути президентські, то вони й мають бути першими після ВС», – пояснила вона.

Крім того, так само не можуть бути одночасно проведені президентські та парламентські вибори, додала юрист.

В Україні можуть запровадити воєнний стан: що пишуть у соцмережахВоєнний стан в Україні можуть запровадити вже сьогодні, 26 листопада, у відповідь на дії Росії в Керченській протоці.

На її думку, зараз, якщо РНБО пропонує ВС, то можна розглянути питання на період 30 днів.

«Відповідно, ми на сьогодні не торкаємося питання виборчої президентської кампанії, вона розпочнеться 31 грудня, а парламент має право при затвердженні указу про запровадження ВС вказувати терміни, обмеження, які будуть запропоновані. Це його повноваження за Конституцією, регламент це передбачає», – уточнила вона.

Якщо буде необхідність продовження ВС, то відповідним чином також парламент протягом ВС має працювати в посиленому режимі, не може бути канікул, констатувала фахівець.

«Слід розуміти, що парламент має працювати в посиленому режимі. В такому разі Рада має збиратися протягом 1-2 днів. Якщо це воєнний стан, то не має значення, вихідний це, визначений законом, як, наприклад, 24 грудня, чи ні. Потрібно буде збиратися й розглядати питання», – підкреслила вона.

Тому на сьогодні немає потреби порушувати внутрішній конфлікт, пов'язаний із виборчим процесом. Є питання, які президент може вирішити своїм указом, наприклад, щодо ЗМІ, користування інтернетом, а є обмеження, які не коригуються Порошенком в указі. Тобто, якщо буде воєнний стан, то змінити Конституцію вже не можна, акцентувала експерт.

«Не можна проводити президентські, парламентські вибори. Це зафіксовано на рівні Конституції. Інші обмеження – повна мобілізація, конфіскація майна – можуть вирішуватись указом, затверджується парламентом. Тут потрібно розуміти, що президент не має всіх повноважень, щоб запровадити ВС і сказати, що жодні права не обмежуються. Обмеження є на рівні Конституції», – наголосила вона.

Тому жодних варіантів і розмов на кшталт того, що вибори відбудуться, попри запровадження воєнного стану, жодних нових форматів для проведення виборів під час ВС не може бути, уточнила юрист.

«Вибори будуть відтерміновані. Заборона встановлена на рівні Конституції, де записано, що Основний закон не може бути змінений під час ВС. Президент не може своїм указом поставити положення указу вище за Конституцію. Вказано, що не можуть проводити президентські, парламентські та місцеві вибори й референдуми. Не може указ президента запровадити інші положення», – пояснила вона.

За її словами, можуть піти шляхом внесення змін до закону про вибори президента, щоб скоротити виборчу кампанію, але термін 90 днів прорахований об’єктивно для цього.

«Цей період технічно потрібен. Вихід із ситуації – термін 30 днів», – резюмувала Юлія Кириченко.

Як відомо, в ЦВК повідомили, що питання виборів в умовах воєнного стану, якщо він буде запроваджений в Україні, залежить від того, які варіанти для цього визначені в указі президента, що в понеділок має розглянути Верховна Рада.

Що пишуть у соцмережах про запровадження воєнного стану – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: