Британія погодилася на вимоги Іспанії щодо Гібралтару

Читать на русском
Британська сторона погодилася враховувати думку Іспанії при врегулюванні питань, пов'язаних з Гібралтаром.

Велика Британія дала згоду на вимогу Іспанії, щоб у контексті Brexit при врегулюванні питань, пов'язаних з Гібралтаром, була потрібна згода іспанської сторони.

Як пише «Слово і Діло», про це з посиланням на держсекретаря Іспанії у справах ЄС Луїса Нальдо повідомляє в п'ятницю, 23 листопада, агентство The Associated Press.

Мей не бачить альтернатив для її плану з BrexitБританський прем'єр запевнила, що її план по виходу країни зі складу Євросоюзу єдино правильний.

За його словами, «у нас (в Іспанії. - ред.) є обіцянка, зобов'язання від британського уряду, який заявив про готовність гарантувати: він займеться проясненням того, що ми від них вимагали».

У той же час Нальдо заявив, що поки не може оголосити про відмову Іспанії задіяти право вето щодо угоди ЄС і Великої Британії по Brexit. Він пояснив, що поки не бачив письмових обіцянок Британії врахувати вимоги іспанської сторони по Гібралтару.

Він пояснив, що Мадрид хоче від Лондона оприлюднення цих письмових обіцянок.

Зокрема, Іспанія хоче, щоб у документах про майбутні відносини ЄС і Великої Британії було чітко позначено, що будь-які рішення по Гібралтару Лондон може приймати тільки в прямих переговорах з Мадридом. Зараз подібний пункт у пов'язаних з Brexit документах відсутній.

У четвер ЄС і Британія на рівні переговірників погодили декларацію про майбутні відносини, у якій також нічого не сказано про Гібралтар.

Як повідомлялося, влада Іспанії та влада Великої Британії не змогли узгодити свої позиції щодо Brexit.

Раніше Педро Санчес попередив, що Іспанія заблокує угоду по виходу Британії з ЄС, якщо в ній не буде вказано, що іспанська влада може вести прямі переговори з Лондоном з приводу Гібралтару.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: