Справа КБТЗ: суд отримав доступ до документів харківського заводу

Читать на русском
Національному бюро надали доступ до документів харківського оборонного заводу в справі Київського бронетанкового заводу.
Ілюстративне фото. Київський бронетанковий завод.

У межах кримінального провадження щодо можливого зловживання службовим становищем посадовцями Київського бронетанкового заводу детективи НАБУ отримали тимчасовий доступ до документів заводу імені Малишева.

Таке рішення виніс слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи розслідують можливе зловживання службовим становищем посадовцями КБТЗ під час закупівлі імпортної стали російського походження за ціною, вищою, ніж вітчизняна спецсталь марки 71. До того ж у контракті між Міністерством оборони та КБТЗ була прописана норма, згідно з якою закуповувати імпортну сталь для виробництва бронетранспортера БТР-3 необхідно в разі відсутності вітчизняного аналога. Однак усупереч цій нормі сталь закуповували за кордоном.

У НАБУ також встановили, що між КБТЗ і ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» укладений договір підряду на виробництво корпусів для БТР. В умовах зазначеного договору ЛКМЗ зобов'язується виготовити корпус до БТР зі спецсталі марки 71. Разом із тим додатковою угодою внесені зміни до основного договору в частині марки стали: вітчизняна сталь 71 замінена на імпортний аналог – спецсталь марки АТІ500AR. Детектив додав, що на виконання умов цього договору підряду між КБТЗ і ТОВ «Альфа Техно Імпорт» укладений договір поставки спецсталі марки АТІ500AR.

Як з'ясувалося, АТІ є офіційним партнером SA NLMK Sales EUROPE з питань реалізації металопродукції виробництва NLMK Clabecq (Бельгія) на території України. Своєю чергою АТІ уклало зовнішньоторговельні контракти на поставку сталі з компаніями-нерезидентами Бельгії, Латвії, Естонії, що, за попередніми даними, належать російському концерну НЛМК.

Детективи також з'ясували, що спецсталь марки 71 закуповував завод ім. Малишева. Таким чином, для того, щоб встановити різницю між вартістю спецсталі й АТІ500AR, у детективів виникла необхідність отримати доступ до документів заводу. Суддя клопотання задовольнила.

Нагадаємо, НАБУ отримало доступ до документів фірм Ріната Ахметова в справі Київського бронетанкового заводу. Раніше детективи почали розслідувати зловживання службовим становищем посадовців КБТЗ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: