Організація Онищенка відстежувала дії НАБУ – САП

Читать на русском
Антикорупційний прокурор повідомив, що організація члена парламенту Олександра Онищенка мала процесуальні документи.

Члени злочинної організації народного депутата-втікача Олександра Онищенка відстежували дії детективів Національного антикорупційного бюро з метою незаконного впливу на різних службових і фізичних осіб.

Про це на підготовчому засіданні заявив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Андрій Перов, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Судовий репортер».

Вказану інформацію прокурор надав, обґрунтовуючи продовження обов'язків обвинуваченим. За словами Перова, час обшуку в офісі злочинної організації в одному з кабінетів виявили й вилучили копії процесуальних документів у кримінальному провадженні. Він додав, що ці документи не могли потрапити до них на законних підставах у зв'язку з таємницею досудового розслідування. Прокурор повідомив, що в кабінеті знайшли наступні документи: постанови судді Солом'янського суду Києва від 22 грудня 2015 року про надання детективам НАБУ тимчасового доступу до реєстраційних справ ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Фірма Хас»; запит детектива й відповіді Миронівської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області про надання інформації та документів про діяльність ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Фірма Хас»; запит до ДФС про надання інформації щодо сплати зазначеними платниками податків ренти за користування надрами; запит до НАК «Нафтогаз України» про надання інформації про укладення ПАТ «Укргазвидобування» договорів про спільну діяльність з ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест»; перелік рішень суддів Солом'янського суду про надання тимчасового доступу до документів, пов'язаних із діяльністю зазначених підприємств, а також так звану «Довідку про дії детективів НАБУ щодо низку підприємств», в якій ідеться про обсяг проведених слідчих дій у справі.

Суд зазначив, що немає підстав не довіряти інформації прокурора, суд погоджується з доводами, що обвинувачені з метою уникнення кримінальної відповідальності можуть залишити територію України, впливати на свідків або інших обвинувачених.

Зокрема, Валерій Постний, якому відводиться роль співорганізатора в «газовій справі», має право на постійне проживання в Німеччині. Крім того, упродовж січня 2014 року до квітня 2016 року він 50 разів перетинав державний кордон України, причому п'ять разів відвідував Росію, а також двічі – окуповану територію Криму. Також Постним контролюється низка офшорних компаній, зареєстрованих на Кіпрі, в тому числі «Ведестіма Трейдінг ЛТД», офіційним представником за довіреністю якої він є.

Нагадаємо, суд призначив до розгляду справу щодо спільників Онищенка. Також суд обрав запобіжний захід екстрадованій фігурантці «газової справи». Раніше до України екстрадували фігурантку «справи Онищенка».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: