Небесна Сотня Майдану: чи змінилася країна та які висновки слід зробити

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

18-20 лютого назавжди залишаться одним із найтрагічніших періодів сучасної історії України. Десятки українців віддали свої життя на Майдані за мрію про кращу Україну. Через чотири роки після трагічних подій виконати обіцянки Майдану чинну владу закликали США. Варто сказати, що й сам президент озвучив правильні речі: «Нова європейська країна – головний пам'ятник Героям Небесної Сотні». Але чи слідує чинна влада ідеалам Майдану? Чому через чотири роки лише один підсудний за ґратами? Які реалії сьогодення?

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи «Слову і Ділу» четверті роковини розстрілів на Майдані, звернув увагу, що в суспільстві склалася не зовсім адекватна ситуація з оцінкою розслідувань.

Вбивства на Майдані. Contra spem spero

«У нас говорять, що немає судових процесів. Але чомусь ніхто не згадує про судовий процес, який уже йде щодо жертв трагічних подій 18-20 лютого. Інша річ, що безліч дивних ситуацій відбувається», – констатував політолог.

Він нагадав, що чомусь відпустили «беркутівців», їхнього безпосереднього керівника, якого підозрювали у скоєнні злочинів, і зараз вони всі в РФ.

«Їх відпустили, як стало модно, під особисте зобов’язання. Навіть не на поруки. Вони опинились в РФ. І чомусь не чути, щоб за це покарали суддю», – зазначив експерт.

За його словами, інший яскравий приклад стосується Шевченківського суду, який розглядав конкретну справу з конкретними епізодами та звинуваченнями про вбивство понад 3 роки, але вирок був дивним.

«Слідчі та прокуратура звернулися до Вищої ради правосуддя з приводу дивної роботи судді. Досі чекають результату та висновків», – підкреслив він.

Крім того, спрацьовують певні політичні симпатії суддів, особливо на півдні та сході України. Це говорить про те, що всередині влади ситуація дуже неоднозначна, додав Фесенко.

У нас звикли звинувачувати владу в усьому. Йдеться не про те, що влада хороша чи погана, а про те, що влада дуже різна. Є люди, які сумлінно й чесно роблять свою справу, а є ті, хто якщо не саботує, то ставиться до цього надто легковажно.

Навіть адвокати постраждалих визнають, що для України це унікальна ситуація, для українського правосуддя – також, уточнив експерт.

«Не було жодної такої великої справи – за кількістю епізодів, свідків, слідчих дій. Але чомусь про це забувають. При цьому слід зважати на «портновський» кодекс, який розбалансував усю правову систему й створив купу проблем для розслідування. Справа рухається», – пояснив Фесенко.

На його думку, ситуація неоднозначна, а що стосується Майдану, то епізодів дуже багато, тому процес затягується на роки, хоча є приклад Святошинського суду.

Революція Гідності до та після: як змінилося життя українців за 4 роки в цифрахСередня зарплата, курс валют, ціни й «комуналка» – порівнюємо, як змінилося життя українців за останні 4 роки – напередодні Майдану і сьогодні.

«Там кожен епізод вбивства розглядався фактично за один день. Це дуже швидко. Так не буває. Але оскільки таких епізодів багато, то вони взяли такий темп. Слід ще зважати, що адвокати затягують процес, що видно на прикладі справи Януковича. Наразі справу затягують версією з так званим грузинським слідом», – наголосив він.

Але доведеться витратити купу часу на те, щоб визначити всі обставини, уточнив політолог.

«Це деталі, але показові. Тому що насправді процес іде. Аналогів за обсягами роботи немає. Це тисячі свідків, сотні епізодів», – додав фахівець.

Однак є й інший бік медалі, й стосується він самого суспільства, продовжив експерт.

«Найгірше те, що ми згадуємо про Майдани кілька разів на рік. Наприкінці листопада та із середини лютого. Все потім забувається. Нікому не відомо, що і як розслідується. Саме суспільство не цікавиться. Цій темі варто приділяти увагу не лише 20 лютого кожного року», – підкреслив Фесенко.

Обіцянки Майдану: чи змінилася країна

«Рух є. Країна змінюється. Змінюється повільно, болісно та неоднозначно. Це добре видно з процесу боротьби з корупцією», – акцентував політолог.

Так, корупція залишилась, але коли говорять, що її більше, ніж при Януковичі, то це неправда. Там була організація, данина збиралася з усіх об’єктів. Зараз же працює емоційний феномен.

«Сам факт, що корупції залишилося багато й що багато хто хоче зберегти схеми, обурює людей. Є незадоволення тим, що немає швидкого подолання корупції. Хоча ніде, в жодній країні світу не подолали корупцію навіть за 4 роки. Згадують Китай, де вже є тюрми для чиновників, але корупція там не зникла. Просто там вона не заважає економічному розвитку», – пояснив політолог.

На його думку, нові інституції діють активно, але це лише початок боротьби.

«Досвід Румунії показав, що на це пішло 10 років. І там представники певних політичних сил також гальмують роботу антикорупційних органів. Тобто це не лише в нас таке, це об’єктивна річ», – додав він.

Покоління Майдану. Нова генерація політиків

«Так, дійсно всі хотіли, щоб прийшли нові чесні політики, які б не хотіли великих грошей, не були б пов’язані з бізнесом. Але тут така ж ситуація, як із новими суддями. Де таких узяти?», – зазначив політолог.

Як би це не було парадоксально, українське суспільство не має інших політиків, підкреслив експерт.

«Тому українцям, як Діогену, доведеться ходити з ліхтарем удень, щоб знайти нових чесних політиків, нових суддів. Просто так за конкурсом вони не з’являться. Щодо політиків, як і суддів, проблема оновлення, серйозних кадрових змін є вкрай актуальною. Тому потрібні нові інституції. Цей шлях для нас має стати визначальним», – пояснив Фесенко.

Проблема повільних змін – це проблема не лише влади, але й відповідальності громадянського суспільства. Одна річ вийти на флешмоб, інша – брати на себе відповідальність за зміну влади в країні. Адже після Майдану абсолютна більшість відійшла в сторону.

За його словами, наразі більшість просто критикують, але насправді мало хто хоче брати на себе відповідальність.

На шляху перетворень

Експерт додав, що найбільші зміни відбулись у відносинах з РФ, хоча суспільство тут не єдине.

«Показовий приклад – патрульна поліція. Вона створена з нуля. Корупцію за рахунок оновлення там майже ліквідована. Є рецидиви, бо є спокуси. Але колишнє ДАІ – це просто символ корупції. Тут ситуація протилежна. Але з’явилась інша проблема – нестача досвіду та ефективності», – уточнив політолог.

«Консенсусу немає. Реформи Заходу – одні, «Батьківщини», «Опоблоку» – інші, а НФ та БПП – зовсім інші. Немає єдності. Навіть якщо влада зміниться, конфлікти з приводу реформ не зникнуть. Україна переживає непростий шлях, але рухається вперед. Цей процес змін розтягнеться в часі щонайменше на 7 років. До швидких змін не готові ані влада, ані суспільство. Відповідальність за нинішні проблеми лежить не лише на владі, але й на суспільстві, яке обирає цих політиків», – резюмував Володимир Фесенко.

За даними «Слова і Діла», ще три роки тому Петро Порошенко пообіцяв притягнути до відповідальності суддів, які протягом 2014 року покривали підозрюваних у причетності до розправи над активістами Майдану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: