Президентські вибори-2019: що запланували в Кремлі?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Українські вибори для РФ – шанс реваншу за поразки минулого. Щоразу, коли РФ втручалась у вибори в Україні, все закінчувалося Майданом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи підтримку окремих кандидатів з боку РФ на президентських виборах 2019 року в Україні.

«Щоразу, коли РФ втручалась у вибори в Україні, все закінчувалось, як правило, Майданом. У 2010 році Майдану не було, адже РФ поталанило після помаранчевого Майдану вивести у фінал президентських виборів двох російських кандидатів – Тимошенко та Януковича», – зазначив Цибулько.

По суті, зараз ідея фікс РФ – вивести двох проросійських кандидатів у фінал, що дасть їм гарантовано формування проросійської коаліції в парламенті та розворот на 180 градусів, хоч і не такий швидкий, підкреслив він.

У Кремлі, скоріш за все, діятимуть у грузинському стилі, додав експерт.

«Просто пригальмують динаміку просування України до НАТО та ЄС і цим будуть задоволені», – уточнив він.

Чи з’явиться єдиний «проросійський» кандидат у президенти?Проросійські політичні партії намагаються знайти з-поміж себе єдиного кандидата в президенти. Чому в них це виходить не дуже та хто є потенційними претендентами, розбирався політолог Олександр Радчук.

Насправді, Путін настільки з’їхав з глузду, що йому вже хочеться відтворити якусь імперію й швидко розвернути Україну в російський бік. Зараз ставки робитимуться величезні, акцентував політолог.

«Ми бачимо роль Медведчука у формуванні пулу проросійських партій. По суті, на тлі операції прикриття з внесенням Тимошенко до санкційних списків ми бачимо, що ця технологія запущена як тривала. Не виключено, що наступні санкційні списки з боку РФ будуть операцією прикриття для потенційно проросійських політиків, щоб заплутати українського виборця, який сприйматиме, що це нібито патріотично налаштовані політики. На прикладі Тимошенко ми це бачимо», – пояснив він.

Другий етап у разі поразки на президентських виборах – сформувати проросійську більшість у парламенті проти Порошенка, наголосив експерт.

«Це свого роду «план Б» для РФ. Суть цього плану в тому, щоб у разі чого просто затиснути Порошенка в межах своєї компетенції – міжнародна політика та оборона, позбавити фінансових ресурсів через Кабмін і самим займатися оперативним управлінням економіки», – додав він.

За його словами, цей сценарій дуже ризикований.

«Якщо виборець на це поведеться, то заплатити доведеться соціальним благополуччям, адже навіть ту синицю, яку він має в руках, він втратить», – резюмував Володимир Цибулько.

Більше про передвиборчі пропозиції лідерки «Батьківщини» – за посиланням.

Чи з’явиться єдиний «проросійський» кандидат у президенти – читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: