Як мажоритарники Вінницької області виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Наші аналітики склали рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Вінницкої області під час їх перебування в складі Верховної Ради VIII скликання.

В області 8 народних депутатів-мажоритарників і очолює рейтинг відповідальності Микола Кучер, який представляє у Верховній Раді місто Ладижин (ОВО №17). Нардеп є членом фракції «Блок Петра Порошенка». За час каденції він дав 25 обіцянок, з яких 21 виконав (84%) і жодної не провалив. Звичайно, хотілося б 100-відсоткового виконання обіцянок політиків, але Кучер – один з небагатьох нардепів з таким високим рейтингом відповідальності.

До кінця терміну депутатських повноважень йому належить виконати ще 4 обіцянки. Зокрема, одним з останніх його намірів стало запевнення відремонтувати покрівлю та приміщення пам'ятки архітектури «Стражниця» в селі Баланівка.

Другу сходинку нашого рейтингу посідає Руслан Демчак від міста Іллінці (ОВО №18), який лише на 2 відсотки відстає від свого колеги по фракції Кучера. Він дав 11 обіцянок, з яких 9 виконав (82%) та жодної не провалив. Йому залишилося виконати дві передвиборчі обіцянки: сприяти розвитку місцевого самоврядування, а також законодавчо закріпити принцип справедливого розподілу прибутку між сільськогосподарськими товаровиробниками та посередниками.

Щодо другої – три роки тому Демчак ініціював проект закону щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села. Станом на кінець травня 2018 року вказаний законопроект Верховна Рада не розглядала.

На третьому місці серед відповідальних мажоритарників Вінницької області зараз знаходиться Юрій Македон від Ямпіля (ОВО №16). Він також входить до БПП, але за чотири роки виконав половину обіцянок. Загалом він дав 12 запевнень, включаючи й передвиборчі, з яких виконав 6, провалив – 3 і ще 3 має втілити в життя.

Балотуючись в нардепи, Македон обіцяв підтримати закон про кримінальну відповідальність за голосування картками інших депутатів. Три роки чекає розгляду в Раді проект закону щодо відповідальності народних депутатів та депутатів місцевих рад за невиконання ними обов'язків щодо особистого голосування. Пропонувалося запровадити кримінальну відповідальності для нардепів та адміністративну – для депутатів місцевих рад за порушення обов’язку щодо особистого голосування.

Чекаю другого читання ухвалений за основу проект закону щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування. Македон підтримав вказаний законопроект.

Ще одна законодавча ініціатива з цього приводу була внесена в парламент у червні цього року. Поки на розгляд вона не виносилася.

Олександр Домбровський від Вінниці (ОВО №11) також представляє БПП. Він дав 21 обіцянку, з яких 9 виконав (43%), 3 – провалив і ще 9 – має виконати. Тобто стільки ж, скільки вже зробив за чотири роки.

Переважна більшість ще не виконаних нардепом обіцянок записані у його передвиборчій програмі-2014. Він обіцяв домагатися прийняття першочергових законів, спрямованих на реалізацію комплексної молодіжної політики, зокрема, гарантованого працевлаштування молодих спеціалістів.

Але, коли два роки тому Рада ухвалила проект закону щодо працевлаштування випускників, Домбровський не підтримав цю ініціативу.

Петро Юрчишин від Калинівки (ОВО №13) входить до фракції БПП. Він дав 18 обіцянок, з яких 7 виконав (39%), 5 – провалив і ще 6 запевнень має виконати протягом року.

У жовтня 2018 року Юрчишин пообіцяв написати законопроект про заборону продажу снеків дітям у віці до 16 років.

«Треба пропозиція, і я, як народний депутат, напишу законопроект. До цього проведу обговорення серед своїх колег, експертів. Тема ця дуже актуальна. Мова про здоров’я дітей та здоров’я українців в цілому», – запевнив він.

Іван Спориш від Шаргорода (ОВО №15) також входить до фракції БПП. З 9-ти обіцянок він виконав тільки 2 (22%), провалив 1 і 6 – має виконати.

Ще два мажоритарники не входять до загального рейтингу рівня виконання обіцянок, оскільки озвучили замалу кількість зобов’язань перед виборцями. Це Іван Мельничук від Жмеринки (ОВО №14), який дав лише 7 обіцянок та Олексій Порошенко від Вінниці (ОВО №12), за яким зафіксовано лише 5 обіцянок.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми составили рейтинг відповідальності мажоритарників Закарпатської області.

Також ми подивилися, як мажоритарники Луганської області обіцяли відновлювати життя на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: