Як мажоритарники Луганської області обіцяли відновлювати життя на Донбасі

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, які наміри мали мажоритарники Луганської області щодо відновлення життя на Донбасі.

В області п’ять мажоритарників і всі вони обіцяли виборцям сприяти відновленню регіону. Народний депутат України Сергій Дунаєв від «Опоблоку», який представляє у Верховній Раді інтереси жителів Лисичанська (ОВО №107), з чотирьох обіцянок на тему три провалив, а одну – досі не виконав. До речі, всі запевнення нардепа зафіксовані в його передвиборчій програмі.

Чотири роки тому Дунаєв обіцяв затвердити Національний план відродження Донбасу, але досі ані сам нардеп, ані його колеги з «Опоблоку» так і не розробили власний Національний план відродження Донбасу.

Сергій ДунаєвНародний депутат України
Дунаєв обіцяє затвердити Національний план відродження ДонбасуСказано 26 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Аналогічна ситуація з передвиборчою обіцянкою партії розробити Національний план примирення. Жоден нардеп із фракції не подав відповідної законодавчої ініціативи.

Також Дунаєв обіцяв домогтися призначення міністра з питань мирного врегулювання та відродження сходу України. В квітні 2016 року Верховна Рада проголосувала за кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра України. Того ж дня був затверджений склад нового Кабінету міністрів, поданий Гройсманом.

Міністром із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб став Вадим Черниш. Міністерство було створене 20 квітня 2016 року шляхом злиття Державного агентства з питань відновлення Донбасу та Державної служби з питань АР Крим і Севастополя. При цьому Сергій Дунаєв, як і решта народних депутатів від фракції «Опоблоку», не проголосували за ці рішення.

Також нардеп зобов’язався домогтися забезпечення державної підтримки сімей, які втратили майно, але протягом чотирьох років жодних законодавчих ініціатив чи депутатських запитів від Дунаєва не надходило.

Юлій ІоффеНародний депутат України
Іоффе пообіцяв першочергово домогтись надання Донбасу спеціального статусуСказано 26 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Колега Дунаєва з фракції Юлій Іоффе від Рубіжного (ОВО №112) у своїй передвиборчій програмі обіцяв підготувати законодавчу базу для забезпечення відродження Донбасу щодо стимулювання економічного зростання регіону та підвищення конкурентоспроможності виробників. Але не зареєстрував жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

З тієї ж причини Іоффе провали програмну обіцянку першочергово домогтися надання Донбасу спеціального статусу. Хоча нардеп голосував за проект постанови про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, він не підтримав законопроект «Про внесення зміни до статті 10 закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», яким запроваджувався особливий статус Донбасу.

Два з половиною роки тому нардеп обіцяв, що «Опоблок» домагатиметься ухвалення та фінансування державної програми розвитку вугільної галузі. Додамо, що впродовж двох перших років роботи Верховної Ради VIII скликання «опоблоківці» зареєстрували чотири законодавчі акти щодо запровадження програми з розвитку вугільної галузі.

Три з них були відхилені, ще один – проект постанови «Про невідкладні заходи щодо подолання критичного стану у вугільній промисловості та відновлення належного соціального захисту шахтарів» – досі чекає на розгляд.

Віталій Курило від Сватового (ОВО №113) у передвиборчій програмі обіцяв домогтися роззброєння незаконних військових формувань. Зважаючи на те, що роззброєння незаконних військових формувань не належить до повноважень народного депутата України, ми розцінюємо обіцянку як популістську.

Також Курило на виборах обіцяв домогтись якнайшвидшого завершення АТО. Звісно ж, ця обіцянка провалена, тому що АТО на Донбасі офіційно завершилася 30 квітня 2018 року й була переформатована на операцію Об'єднаних сил, яка триває й досі.

Єдиним із п’яти мажоритарників, кому вдалося виконати одну обіцянку щодо відновлення мирного життя на Донбасі, став Сергій Шахов від смт Станиця Луганська (ОВО №114). Він заявив, що депутатська група «Воля народу» підтримає законопроект щодо реінтеграції Донбасу.

Сергій ШаховНародний депутат України
Шахов заявив, що група “Воля народу” підтримає законопроект щодо реінтеграції ДонбасуСказано 13 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

«Депутатська група «Воля народу» буде голосувати й підтримає цей законопроект для того, щоб усе ж таки визначити нарешті, чи є в нашій країні війна, окупована та територія, чи ні. Плюс ми чітко маємо визначити, що потрібна соціальна допомога і переселенцям, і тим, хто залишився на тих територіях», – зазначив він.

18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу. За відповідне рішення проголосували 280 нардепів. Під час обговорення кілька разів наголошувалося, що цей документ визнає Росію агресором і окупантом.

Згідно з текстом закону, до тимчасово окупованих Росією територій у Донецькій та Луганській областях належать земля, річки, озера, внутрішні морські води, надра та повітряний простір над цими територіями. Межі окупованих територій у цих областях визначаються президентом за поданням Міністерства оборони, підготовленим на основі пропозицій Генштабу ЗСУ. Група «Воля народу» повним складом присутніх депутатів (10 осіб) підтримала цей законопроект.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, як планували відновити Донбас мажоритарники Донецької області.

Також ми відстежили обіцянки мажоритарників Сумської області виробникам агропродукції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: