Вибори-2019: про що говорить соціологія?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Антрейтинг у Порошенка стабільно високий, що ускладнює мобілізацію голосів. Як цю проблему вирішуватиме його штаб, поки не зовсім зрозуміло.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Загородній, пише «Слово і Діло».

Експерт звернув увагу, що зріс рейтинг Тимошенко. На його думку, це пояснюється кількома факторами.

По-перше, підвищення цін на газ, в яке вдало зіграла Тимошенко, зазначив він.

«По-друге, включення її до списку санкцій Росії зламало конструкцію, яку вибудовував штаб Порошенка: «Юля – агент Путіна». Це розширило її електоральні можливості», – констатував політтехнолог.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

По-третє, на його думку, якщо «Опоблок» Бойка домовиться із «За життя» про єдиного кандидата, то вони мають великі шанси поборотися за другий тур. І навіть виграти в Порошенка, який програє в цій парі також.

Експерт акцентував, що продовжує зростати рейтинг Зеленського. Він може зламати гру «Або Тимошенко, або Порошенко».

«Альтернативою Тимошенко цілком може бути не Порошенко, а Зеленський. Він ще не оголосив про участь у виборах, а вже впливає на них. Як показують фокус-групи, Зеленський активно збирає протестні голоси. З ним пов'язують надію на іншу політику. Є визнані заслуги: «сам пробився», «не пиляв радянські заводи», «не комсомолець і партапаратчик», – резюмував Тарас Загородній.

Нагадаємо, згідно з останніми даними, 21% респондентів готові проголосувати за лідера політичної партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко, 11% – за актора Володимира Зеленського, 10% – за чинного президента Петра Порошенка та лідера політичної партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Також «Слово і Діло» писало про топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: