Кримська автономія: що дасть зміна статусу півострова

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Зміна статусу Криму – це фактично відновлення історичної справедливості. Це б надало додаткові аргументи та надію кримськотатарському народу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник адвокаційного центру Української Гельсінської групи з прав людини Борис Захаров, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до Конституції України щодо статусу Криму.

«Про це говорять давно, надання національної територіальної кримської автономії – абсолютно правильний крок. Це відновлення історичної справедливості. Корінний народ Криму – кримські татари – зазнав геноциду, депортації, був штучно змінений демографічний склад Криму», – зазначив Захаров.

Повернути Крим: що обіцяли політики після анексії півострова20 лютого 2014 року Росія почала анексію Криму. Слово і Діло зібрало обіцянки українських політиків після окупації півострова.

За його словами, зараз одним із воєнних злочинів РФ є зміна демографічного складу шляхом завезення на окуповану територію власного населення, а також незаконного вивезення корінного населення, мешканців окупованих територій та створення умов, в яких неможливо існувати вільно українцям і кримським татарам.

Зважаючи на цю ситуацію, таке рішення було б дуже правильним. Це слід було зробити давно, а не відкладати, додав він.

Експерт не виключив, що зміна статусу Криму може спровокувати РФ на якісь нові репресивні методи, але не можна від цього відштовхуватися в своїй політиці.

«Звичайно, їх це «надихне» на нову хвилю репресій. Однак вони й так здійснюють репресії, а Україні важливо продовжувати дотримуватися мирної боротьби. Хоча, звісно, Україна має повне право деокупувати територію й воєнним шляхом», – підкреслив він.

Зміна статусу не змінить умов окупації, але в ставленні до держави України будуть зрушення, пояснив правозахисник.

«Це суттєво вплине в правовому полі й буде додатковим стимулом кримським татарам єднатися довкола деокупації Криму», – резюмував Борис Захаров.

Що обіцяли політики після анексії півострова – в нашому огляді.

Чи з'явиться в Україні Кримськотатарська Автономна Республіка – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: