Зупинка «Північного потоку-2». Як можуть вплинути США?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Річ у тім, що навіть якщо збудують «Північний потік-2» та його будівництво не вдасться зупинити, то невідомо, як він працюватиме.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи заяву про те, що США хочуть зупинити будівництво «Північного потоку-2».

«Українці забули, як десь 20 років тому був збудований перший «Блакитний потік» через Чорне море до Туреччини. Він тривалий час простоював, а сьогодні ледь передає мінімальні обсяги газу до Туреччини. Тобто величезний проект, в який росіяни вклали купу грошей, так і не став успішним», – нагадав Гудима.

Будівництво терміналів на європейському узбережжі та транспортування американського сланцевого газу – тривалий процес, підкреслив він.

Наразі буде запущений термінал у Польщі, планується будувати ще низку терміналів. Це довго, потрібно кілька років, додав фахівець.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

«Це економічний конкурентний шлях, який може звести до мінімуму загрозу для України. Є ще шляхи економічного, санкційного характеру. Економічний шлях ефективний, але достатньо тривалий», – пояснив він.

Складно сказати, які ще є інструменти в США щодо європейських партнерів, наголосив експерт.

За його словами, ситуація ускладняється тим, що в ЄС говорять про створення армії, а в США говорять про бажання зупинити проект, в який РФ та ФРН вклали кошти. Боротьба лише розгортається.

Однак навіть якщо «Північний потік-2» буде запущений, це ще нічого не означатиме, уточнив він.

«Яким він буде, як буде запущений? Слід врахувати, що Трамп хоче просувати своє бачення, щоб Америка мала зиск від усього – нафти, газу. Є ще одне невідоме – Конгрес. Він запрацює з новою більшістю, яка є ще більш активною, що грає на користь України. Здається, що і Республіканська, і Демократична партія щодо РФ однакові, але питання в діях. Має місце радикалізм Трампа, не у всіх сферах, звичайно, але можуть ставити питання про імпічмент. Однак більшість демократів дасть змогу ухвалювати закони, які прискорять одні речі й зупинить інші. Мається на увазі «Північний потік-2», – резюмував Олександр Гудима.

Докладніше про проект «Північний потік-2» та його прихильників – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: