Чи може Україна відмовитися від зовнішніх кредитів?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

У стратегічному сенсі Україна дійсно має поступово відмовлятися від зовнішнього кредитування, але потрібні передумови для цього.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що Україна могла б відмовитися від кредитування, якби не виплати в 2019-2020 роках.

«Ключове в цій ситуації «якби». По-перше, не потрібно було набирати стільки боргів. По-друге, якби створювали нормальні економічні умови, залучали кошти українців в інвестиції, то не було б таких проблем, які маємо сьогодні. Це стратегічна помилка – покладатися настільки сильно на зовнішні джерела фінансування», – зазначив Сіденко.

Зараз головне – знайти вихід із цього стану, простого шляху тут немає, підкреслив він.

За його словами, Україна дійсно має поступово відмовлятися від зовнішнього кредитування, але передусім мають бути створені можливості для цього.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

«Потрібно, щоб було принаймні дві речі. Має бути створений цивілізований режим здійснення економічної діяльності всередині країни, що неможливо без подолання корупції та наведення ладу в країнах. З іншого боку, в нас короткострокові зобов’язання. Перш ніж ми здійснимо всі структурні реформи, настане колапс, який призведе до обвалення всіх можливостей для поточного фінансування. При цьому наближаються вибори», – пояснив економіст.

Якщо буде дефолт, для України закриються зовнішні ринки, можливості забезпечити цінову стабільність, гривня девальвує, пропорційно зростуть усі ціни, оскільки ми імпортозалежні, уточнив він.

«У нас вибір між поганим і ще гіршим», – додав експерт.

За його словами, заяви про те, що стан економіки задовільний, – декларативна риторика. Пожвавлення є, але 3% зростання ВВП після років падіння – це вкрай мало.

«Це темпи, які залежать від того, що в світовій економіці було певне пожвавлення. Зараз це пожвавлення добігає кінця, адже є інші чинники, пов’язані з торговим режимом, наприклад. Це призведе до уповільнення світової економіки, а як наслідок – до уповільнення української економіки», – наголосив він.

Проблема в тому, що Україна не має динаміки на внутрішньому ринку, акцентував фахівець.

«Питання у внутрішніх інвестиціях. Вони незначні, не відповідають вирішенню тих проблемх, які є. Має бути абсолютно інноваційна політика, новітні технології четвертої промислової революції. Якби хоча б крок до розвитку був, тоді б і ситуація була іншою», – резюмував Володимир Сіденко.

Більше про співпрацю України та МВФ – в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: