Як планували відновити Донбас мажоритарники Донецької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, які наміри мали мажоритарники Донецької області щодо відновити життя переселенців на Донбасі.

У Донецькій області 12 мажоритарників, з них 8 обіцяли допомагати переселенцям Донбасу. Найбільше запевнень з цього приводу дав Олег Недава від одномандатного виборчого округу №53 (місто Єнакієве). З п’яти обіцянок нардеп дві виконав и три – провалив.

Чотири роки тому у своїй передвиборчій програмі Недава пообіцяв невідкладно зареєструвати законопроект про залучення коштів для відновлення Донбасу.

«Я вже підготував низку законопроектів, які після мого обрання будуть зареєстровані невідкладно у Верховній Раді: «Про невідкладні заходи щодо відновлення соціальної інфраструктури міст та селищ Донбасу через залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій», – записано у передвиборчій програмі Недава.

Через три роки після виборів прес-служба нардепа надіслала нам інформацію щодо виконання даної ним обіцянки. Але мова йшла про те, що нардеп запропонував зміни до законодавства, згідно з яким в 2016 році планувалося перенаправити кошти на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування, а також надання субвенції обласним бюджетам на відновлення об'єктів соціальної інфраструктури.

Аналогічна ситуація склалася з передвиборчою обіцянкою нардепа невідкладно зареєструвати законопроект «Про невідкладні кроки з відкриття нових робочих місць та працевлаштування мешканців Донбасу». Нардеп не зареєстрував ініціативу, а запропонував внести зміни до проекту бюджету на 2018 рік щодо видатків розвитку за новою бюджетною програмою «Фінансова підтримка заходів зі створення робочих місць для відтворення та розвитку інфраструктури Донецької області». Недава пропонував внести в кошторис держпрограми 80 тисяч гривень для Міністерства соціальної політики.

Вдалося нардепу подати два проекти закони – щодо компенсації збитків, завданих на лінії розмежування та про стабілізацію екології Донбасу. Обидві ініціативи досі чекають розгляду парламенту.

Юхим Звягільський від ОВО №45 (Донецьк, Київський район) у своїй програмі обіцяв сприяти відновленню житлового фонду Донбасу. Зазначимо, що Звягільський, який є нардепом всіх VІІІ скликань та вважається найстаршим депутатом в українському парламенті, за даними електронної реєстрації був присутній лише на 38% пленарних засідань.

Тому не дивно, що нардеп не знаходився в сесійні залі на момент, коли голосували за зміни до Бюджетного кодексу України щодо перерозподілу залишків коштів місцевих бюджетів. Цим документом сума у 3 млрд гривень спрямовувалася до місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей для відновлення знищеної інфраструктури Донбасу. Кошти мали піти на будівництво та реконструкцію 21 школи, 23 амбулаторій та 29 дитячих садків; 113 об'єктів водозабезпечення та водовідведення; ремонт 60 км доріг, в тому числі відбудова 6 мостів.

Максим ЄфімовНародний депутат України
Єфімов пообіцяв своєчасні та проіндексовані соціальні виплатиСказано 19 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Максим Єфімов від Краматорська (ОВО №48) не виконав обіцянку, що усі соціальні виплати в Краматорську будуть своєчасними і проіндексованими з урахуванням інфляції. Нардеп підтримав законопроект щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики. Але ця ініціатива і взагалі соціальна політика уряду Яценюка в 2014-2015 роках не була направлена на захист малозабезпечених. До того ж через інфляцію влада або взагалі заморожувала індексацію соціальних виплат, або вносила потрібні зміни до Держбюджету.

Сергій Клюєв, обраний до парламенту від Бахмута (ОИО №46) провалив обіцянку сприяти у відновленні зруйнованих під час бойових дій об’єктів соціальної сфери та житла. Нардеп був відсутній під час голосування проекту закону «Про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком» , що передбачав, зокрема, й забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, відновлення головних інфраструктурних об'єктів на території районів Донецької і Луганської областей протягом 2015 – 2020 років.

Зазначимо, що через місяць після голосування цієї ініціативи, 12 травня 2015 року Генеральна прокуратура України подала запит до Верховної Ради з проханням дати дозвіл на притягнення депутата Сергія Клюєва до кримінальної відповідальності. Повідомлялося, що брати Андрій і Сергій Клюєви шляхом афери прибрали до рук завод напівпровідників в 2007 році і добилися обслуговування його кредиту в 2010 році за рахунок бюджетних коштів, які повинні були направлятися дітям і інвалідам. Незважаючи на те, що з Клюєва зняли недоторканість, він встиг виїхати з країни.

В червні 2016 року Сергій Тарута, що представляє в Раді Маріуполь ( Жовтневий р-н, ОВО №58), зобов'язався відновити аеропорт Маріуполя. Народний депутат наголосив, що даним питанням системно займається вже 4 місяці і, якщо не буде ніяких провокацій, повітряні ворота міста будуть відкриті до кінця літа.

Міський голова Маріуполя повідомив, що на розвиток аеропорту потрібно 70 млн гривень, однак, у листі від Міністерства оборони до міського голови, йдеться про те, що необхідна сума на відновлення аеропорту складає 152 млн грн.

В липні мер Маріуполю зазначив, що роботи по відновленню інфраструктури планується провести в три етапи – спочатку аеродром буде підготовлений до прийняття та обслуговування повітряних суден, потім служби аеропорту будуть підготовлені до комерційного обслуговування повітряних суден і пасажирів, а вже третім етапом стане сертифікація аеропорту.

Наприкінці року він звітував, що аеропорт Маріуполя готовий приймати рейси, злітно-посадкова смуга повністю відновлена, однак, дозвіл на польоти відсутній. Станом на 3 липня 2017 року аеропорт у місті Маріуполь - зачинено.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, які законодавчі ініціативи обіцяли лобіювати депутати Херсонської області.

Також ми повідомляли, як виконують обіцянки мажоритарники Миколаївської області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: