Об’єднання екс-регіоналів: хто може бути єдиним кандидатом РФ

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Для Кремля набагато важливішими є парламентські вибори в Україні, ніж президентські. Ставку, скоріш за все, робитимуть на них.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи об’єднання екс-регіоналів.

«Ставку в Кремлі робитимуть на декілька політичних сил, оскільки важливішими для них є все ж парламентські вибори, а Україна парламентсько-президентська республіка. Зокрема, «За життя», «Опозиційний блок», новостворена партія Мураєва серед тих, хто йтиме на парламентські вибори», – зазначив Войтков.

Якщо говорити про президентські вибори, то поки складно говорити, що вони об’єднаються й висунуть єдиного кандидата, додав він.

Експерт уточнив, що багато суперечностей навіть не ідеологічного характеру, а в площині ухвалення рішень, доступу до певних фінансових потоків.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

«Опозиційний блок» має дві групи: групу Ахметова та групу Фірташа-Бойка. Фактично, веде праймеріз Олександр Вілкул, який не виключає участі в президентській кампанії. Група Ахметова говорить, що він може бути перспективнішим, ніж Бойко. Своєю чергою група Фірташа-Бойка припускає висунення Бойка. При цьому веде свою компанію Мураєв. Відповідно, може бути три кандидати – Вілкул, Бойко та Мураєв», – підкреслив він.

За його словами, це три кандидати, які так чи інакше діятимуть з урахуванням РФ. Можливо, частково, але вони намагатимуться впроваджувати в нас російську повістку.

«Тому, якщо це дійсно станеться, говорити про другий тур складно. Вони працюватимуть на одному електоральному полі, приблизно з однаковими меседжами, в одній ніші. Відповідно, забиратимуть один в одного електорат», – пояснив політтехнолог.

Якщо ж говорити про парламентські вибори, то може бути кілька партій – «Опозиційна платформа», окремо група Ахметова, Мураєв зі своєю партією й, можливо, Новинський активізується ще більше, тому що вже веде компанію, наголосив він.

«Так чи інакше, але кожен із них може користуватися підтримкою РФ, очевидною чи прихованою», – резюмував Валентин Войтков.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня 2019 року.

Також з'ясувалося, хто вже заявив про намір брати участь у виборах.

Також «Слово і Діло» писало про топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: