Вибори-2019: чи має право Савченко балотуватися та що з цього вийде

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Савченко, попри відкрите провадження, має право балотуватися. Президентом може бути обраний кандидат, який досяг 35 років, має право голосу, володіє державно мовою й проживає в Україні протягом останніх 10 років перед виборами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи заяву про те, що Надія Савченко планує йти в президенти.

«Щодо Савченко не набув чинності вирок суду й вона може балотуватися. Хіба що виникає питання, як тлумачити вимогу щодо проживання на території України протягом 10 останніх років. Хоча тут врахують, що вона була викрадена. Тому, мабуть, при реєстрації це спрацює», – зазначив Дуда.

Наразі проблема більше в морально-етичній площині, адже вона звинувачується в створенні терористичної організації, додав він.

«Питання ще в тому, як ЦВК діятиме при реєстрації, чи можна подавати уповноваженій особі. З висуванням проблем не має, але чи персонально вона має подавати документи, чи ні. В принципі, закон дозволяє подавати неперсонально. З огляду на норми закону уповноважений представник партії оперує документами. Тому якихось особливих перепон бути не може», – уточнив політолог.

Однозначно, в політичному сенсі наслідків не буде, підкреслив він.

На його думку, навряд чи Савченко завдасть удару по Порошенку. Більшою мірою це удар по політиках, які представляють крайній спектр.

«Щодо Тимошенко, то це також сумнівний удар, попри те, що вона є вихідцем із «Батьківщини». Савченко чітко дистанціювалася від Тимошенко. Немає серед виборців Савченко тих, хто мав би другим вибором Тимошенко, наприклад», – пояснив зазначив політолог.

За його словами, якщо Савченко зареєструють, то це будуть голоси позасистемної опозиції, а не парламентських структур.

Також слід ще назбирати кошти, але вони навряд чи окупляться, наголосив він.

«Савченко продемонструвала, що реальної підтримки вона не має. Як би не говорили про Тимошенко, але коли її арештовували, то принаймні були акції протести. Так, малочисельні, як для такого лідера свого часу, але вони хоча би були. У випадку із Савченко, що б не відбувалося щодо неї – суди, арешт – усе це показало, що суспільство не реагує. Немає логіки людям, які погодилися б дати кошти на заставу, це робити. Даремно викинуті кошти», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, народного депутата Надію Савченко підозрюють в організації теракту у Верховній Раді. 22 березня ВР проголосувала за зняття недоторканності, затримання та арешт Савченко. Досьє політика – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: