Підкуп і погрози: що відбувається в «ДНР» напередодні «виборів»

Читать на русском
Головний кандидат на посаду глави ДНР Денис Пушилін Денис Володимирович викликає роздратування у жителів окупованих територій.

У неділю, 11 листопада, у так званих «ДНР» і «ЛНР» мають відбутися «вибори» ватажків незаконних «республік». В обох випадках переможці вже визначені в Кремлі, тому жодного ентузіазму майбутній захід у жителів ОРДЛО не викликає. Ба більше, як свідчать повідомлення з того боку, в «ДНР» поступово зростає озлоблення особистістю головного кандидата в «президенти» Дениса Пушиліна.

Голосування, яке відбудеться в «ДНР» і «ЛНР» 11 листопада, в обох «республіках» вже охрестили «виборами» без «виборів». У Telegram-каналі «Правда Донбасу» відзначають, що на 99,9% перемогу на виборах у «ДНР» отримає Денис Пушилін, а в «ЛНР» – Леонід Пасічник. «Щодо другого кандидата нічого поганого сказати не можемо. Пушилін же здобуде перемогу, навіть якщо всі бюлетені зіпсують», – зазначають у пабліку.

Нагадаємо, Леонід Пасічник був призначений в. о. глави «ЛНР» у листопаді минулого року після перевороту, який призвів до заміни попереднього ватажка «республіки» Ігоря Плотницького. Колишній голова «народної ради «ДНР» Денис Пушилін став у розподілі сепаратистського анклаву після вбивства попереднього ватажка «ДНР», Олександра Захарченка, якого підірвали в донецькому кафе «Сепар» 31 серпня.

Московські куратори майже відразу ж зробили ставку на Пушиліна, забезпечивши його підтримкою. Новий ставленик негайно розібрався з усіма соратниками Олександра Захарченка, які після ліквідації свого патрона спробували влаштувати боротьбу за владу, й швидко розставив на ключові посади потрібних йому людей.

6 листопада стало відомо, що Росія готова визнати так звані «вибори» в обох «республіках». Про це повідомила представниця України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко відразу після чергового засідання групи в Мінську. Україна, США та Євросоюз прогнозовано заявили, що не мають наміру визнавати «вибори» в ОРДЛО.

Проте, незважаючи на повну визначеність у результаті, Пушиліна абсолютно не користується популярністю в «ДНР». Про це ще у вересні повідомив відомий бойовик і російський блогер Олександр Жучковський. За його словами, хоча Пушилін нічим себе не заплямував, його не вважають ідейною людиною, а крім того, згадують його участь в організації фінансової піраміди МММ Сергія Мавроді.

З наближенням дати виборів Жучковський не змінив своєї думки. «Все, що відбувається навколо цих виборів, викликає в мене блювотний рефлекс. Думаю, що в голосуванні візьмуть участь менш ніж третина жителів «ДНР». Абсолютна більшість за Пушиліна добровільно голосувати не готова. За минулий місяць я не зустрів жодної людини (а в мене широке коло спілкування, в тому числі в «армії» та «держустановах»), яка висловилася б на підтримку Пушиліна», – зазначив Жучковський.

Він підкреслив, що вже зараз зрозуміло, яким чином буде забезпечена явка й потрібний результат на користь Дениса Пушиліна: «Я сам чув від бюджетників, і соцмережі заповнені свідченнями того, як пенсіонерів, студентів, «військовослужбовців» , «держслужбовців» примушують (десь погрозами, а десь і підкупом) зробити «правильний вибір» 11 листопада».

Слова Жучковського підтверджуються даними із соцмереж. «Виконкоми Київського району наказали забезпечити явку всіх студентів, що проживають у гуртожитках, і не лише живуть у них. Погрожують виселенням із гуртожитків і проблемами в подальшому навчанні», – повідомив 8 листопада Telegram-канал «Це «ДНР», крихітко».

Цікаво, що з 1 до 5 листопада так звана група «Чесний вибір «ДНР», що складається з чотирьох десятків незалежних блогерів і добровільних помічників, провела вуличне анонімне опитування, в якому взяли участь 9000 осіб. Опитування показало, що у «виборах» 11 листопада готові взяти участь майже 65% респондентів. Лідирує Денис Пушилін, за нього готові проголосувати 48,09% опитаних. У його найближчих конкурентів Олени Шишкіної та Романа Храменкова, відповідно, 20,56% та 19,28%. Але при цьому Денис Пушилін має величезний «антирейтинг» – 70,72% осіб заявили, що не проголосували б за нього в жодному разі.

Донецький блогер і сепаратист Donrf зробив досить похмурий прогноз ситуації після «виборів». На його думку, Пушилін не зможе забезпечити «стійкість влади», оскільки заздалегідь нажив собі безліч ворогів, які захочуть його прибрати: «Дениску всі не люблять ще з 2014 року, й у народі це тепле почуття викликає потужний відгук. Якщо Захарченку знадобилося два роки, щоб його почали не любити в масах, то Денису Володимировичу не потрібно жодного дня, його вже не люблять».

Виникає запитання: навіщо кремлівським кураторам знадобилося висувати на посаду ватажка «ДНР» свідомо непопулярну фігуру? Про думку населення ніхто в Кремлі не думав. Легітимізація Пушиліна потрібна для успішного просування Мінських домовленостей. Передбачається, що ця особа не викликатиме великого роздратування в Києві, оскільки вона не настільки одіозна, як її попередник.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: