«Війна щурів»: у «ДНР» розгорнулася жорстока боротьба за владу

Читать на русском
Після ліквідації Олександра Захарченка його колишні соратники почали зраджувати один одного.

Нещодавно СБУ оприлюднила перехоплення телефонних переговорів між ватажками незаконної «ДНР» Дмитром Трапезніковим, Олександром Казаковим і Денисом Пушиліним. Зміст бесіди говорить про неабияку боротьбу за владу, що розгорілася після ліквідації керівника «ДНР» Олександра Захарченка. Учасники бесіди в своєму бажанні «покерувати» з легкістю зраджують один одного.

СБУ перехопила дві телефонні розмови, які відбулися ввечері 6 вересня, через майже тиждень після вбивства ватажка «ДНР» Олександра Захарченка. На той момент Дмитро Трапезников ще був в. о. голови «ДНР». Однак того ж дня помічник президента РФ і куратор ОРДЛО Владислав Сурков вирішував, кому саме доведеться очолити «ДНР». Очевидно Трапезніков уже знав, що його головним суперником є ​​«спікер» так званої «народної ради ДНР» Денис Пушилін. Який у результаті і став в. о. голови «республіки».

Як можна зрозуміти з першого запису, радник Захарченка Олександр Казаков зателефонував Дмитру Трапезнікову. Останній повідомив Казакову про те, що хтось у Владислава Суркова «топить за нього», тому в нього все ще зберігається можливість залишитися тимчасовим керівником «ДНР». «Хочуть переграти з «Пу» (Денис Пушилін) на мене», – пояснив Трапезніков. Казаков зрадів цій обставині й повідомив, що записує передачу, присвячену пам'яті Захарченка. Однак Трапезніков попросив не поспішати з її випуском.

За кілька годин Трапезніков зв'язався з Пушиліним. Розмова набула несподіваного характеру. Співрозмовники обговорили, як за допомогою голови «МГБ ДНР» Володимира Павленка нейтралізувати Олександра Казакова за «вихваляння» Захарченка. Крім того, Пушилін із Трапезніковим говорять про те, як усунути найближчого соратника й друга Олександра Захарченка, «міністра доходів і зборів «ДНР» Олександра Тимофеєва («Ташкента»).

Як відомо, Денис Пушилін став в. о. голови «ДНР» наступного дня, 7 вересня. Призначення ж Дмитра Трапезнікова було визнане «прокуратурою ДНР» «нелегітимним».

Подальші події розгорталися стрімко. Трапезніков, Тимофеєв і Казаков змушені були в терміновому порядку залишити «ДНР». З Казаковим для запису інтерв'ю зустрівся в Москві журналіст Олександр Чаленко, який втік із України до Росії. За словами журналіста, від екс-радника Захарченка «дуже сильно відгонило спиртним».

Також 23 вересня російська «Новая газета» повідомила, що Дмитро Трапезніков, Олександр Казаков та Олександр Тимофеєв нібито намагалися пробитися на прийом до Адміністрації президента РФ. Однак їх туди не пустили. В підсумку Тимофеєв поїхав до анексованого Криму, щоб через самопроголошеного «главу», сепаратиста Сергія Аксьонова спробувати вийти на провідних російських чиновників і відвоювати свої позиції в «ДНР». Навряд чи в нього це вийде, адже, як уже повідомлялося, в Кремлі вирішили робити ставку на Пушиліна.

За даними СБУ, перехоплені переговори зайвий раз свідчать про те, що вся верхівка «ДНР» цілком і повністю залежить від команд із Москви. При цьому Москва повністю розпоряджається долею своїх маріонеток, перетворюючи крісло глави незаконних «республік» на якусь подобу електричного стільця.

Попри це, після ліквідації Олександра Захарченка маріонетки все ж вирішили влаштувати війну за владу, яку в одному із сепаратистських пабліків влучно назвали «щурятнею». Адже Дмитро Трапезніков також є людиною Олександра Захарченка. За його життя Трапезніков був «першим заступником керівника «адміністрації глави ДНР». А після смерті присягнув продовжувати політику свого колишнього патрона.

Відчувши ж загрозу, Трапезніков вирішив домовитися зі своїм опонентом Денисом Пушиліним. При цьому він зрадив не лише Олександра Захарченка, але й спробував «злити» всіх його найближчих соратників – Тимофеєва та Казакова. Ця серія взаємних зрад отримала цілком передбачуваний результат – Денис Пушилін, спираючись на підтримку з РФ, розправився з усіма своїми противниками, включаючи й самого Трапезнікова. «Є гарне поняття – «дебіли». Начебто недурні на вигляд люди, але дебіли...», – так охарактеризував особистості всіх учасників політичної боротьби в «ДНР» ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркин («Стрєлков»).

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: