Українцям пом'якшать вимоги до переказу валюти за кордон

Читать на русском
НБУ планує спростити українцям низку обмежень на перекази грошей за кордон і здійснення інвестицій на зарубіжних фінансових ринках.

Нацбанк оприлюднив проекти постанов, якими планується спростити низку обмежень на перекази коштів за кордон та здійснення інвестицій на зарубіжних фінансових ринках.

Як пише «Слово і Діло», зазначені постанови мають забезпечити виконання закону «Про валютну лібералізацію», повідомляє в четвер, 8 листопада, прес-служба НБУ.

Скільки людей живуть на грошовi перекази родичів, що працюють за кордономВсього в світі близько 250 мільйонів міжнародних мігрантів, з них 200 млн – трудових. Сімейні грошові перекази підтримують кожного сьомого жителя Землі.

Зокрема, запропоноване нове валютне регулювання містить дерегуляції інвестицій за кордон. Тобто бізнес і населення, яке зараз змушене отримувати ліцензії для інвестування за кордон, зможе протягом перехідного періоду здійснювати їх у межах електронного ліміту, який не потребуватиме отримання будь-яких дозвільних документів, а згодом – узагалі без обмежень.

Ще одна запропонована інновація – спрощення проведення транскордонних операцій населення з валютою. Зокрема, місце валютного контролю при здійсненні платежів за кордон займе постфактум нагляд за валютними операціями. Операції на суму до 150 тис. грн не потребують документального супроводу, а нагляд за здійсненням операцій понад цю суму буде спрощений.

Також для фізичних осіб буде підвищений ліміт для здійснення переказів за кордон без відкриття рахунку та документів – із 15 тис. грн до суми, яка визначається Держфінмоніторингом (зараз це 150 тис. грн), а для операцій із використанням платіжних карт цей ліміт узагалі буде скасований.

Крім того, щодо поштових відправлень фізосіб замість чинного ліміту в 300 євро почнуть діяти загальні правила переміщення через митний кордон, які зараз встановлюють ліміт у 10 тис. євро.

До того ж Нацбанк планує розширити перелік валютних операцій, доступних клієнтам банків, спростити процедури купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків, а також розширити можливості для проведення операцій із банківськими металами.

Раніше повідомлялося, що обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону в другому кварталі 2018 року склав 2,819 млрд дол. Це на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року – 2,262 млрд дол.

Крім того, за сім місяців поточного року трудові мігранти переказали в Україну 6,3 млрд дол.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: