НБУ придумав спосіб кіберзахисту грошових переказів

Читать на русском
Національний банк України (НБУ) планує вперше врегулювати питання забезпечення належного рівня кіберзахисту та інформаційної безпеки в сфері переказу коштів.

Національний банк України (НБУ) планує вперше врегулювати питання забезпечення належного рівня кіберзахисту та інформаційної безпеки в сфері переказу коштів.

Про це повідомили в прес-службі регулятора, пише «Слово і Діло».

МВФ (не) допоможе: чим доведеться пожертвувати заради чергового траншу кредитуСхоже, ситуація з наданням чергового траншу кредиту від МВФ затягується. Основні сценарії та ризики продовження співпраці з Фондом аналізував політолог Олександр Радчук.

Так, НБУ пропонує відповідний проект постанови Правління Нацбанку Про затвердження Положення про кіберзахист та інформаційну безпеку в платіжних системах і системах розрахунків для громадського обговорення.

Цей документ розроблено на виконання вимог закону Про основи забезпечення кібербезпеки України, згідно з яким Нацбанк повинен визначити порядок, вимоги та заходи щодо забезпечення кіберзахисту та інформаційної безпеки для суб'єктів переказу коштів, а також здійснювати контроль за їхнім виконанням.

Зокрема, проект передбачає визначити:

  • вимоги до суб'єктів платіжного ринку з побудови системи захисту інформації та кібербезпеки;

  • порядок дій при виявленні кібератак, які знижують надійність функціонування платіжних систем і систем розрахунків;

  • вимоги до організаційних та технічних заходів із метою забезпечення захисту інформації та кібербезпеки суб'єктами платіжного ринку тощо.

В основу цього документа покладено вимоги і рекомендації національних та міжнародних стандартів із питань інформаційної безпеки, а також загальноприйняті в міжнародній практиці сучасні підходи до забезпечення кіберзахисту.

Прийняття проекту постанови допоможе мінімізувати кількість інцидентів інформаційної безпеки та кіберінцідентів в сфері грошових переказів, врегулювати питання використання засобів захисту інформації.

Крім того, це підвищить надійність функціонування і ефективність платіжних систем і систем розрахунків, а також прискорить процес модернізації платіжних систем з урахуванням сучасних технологій захисту інформації.

Раніше стало відомо, коли НБУ спростить покупку валюти.

Також нагадаємо, в НБУ назвали умови для продовження співпраці з МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: