Стала відома ціна проїзду платними дорогами України

Читать на русском
Першою концесійною дорогою в Україні повинна стати траса Львів - Краковець. Проїзд коштуватиме від семи євроцентів за кілометр.

Вартість проїзду платними дорогами в Україні не перевищуватиме сім євроцентів за кілометр.

Як пише «Слово і Діло», про це в інтерв'ю Liga.net повідомив голова Укравтодору Славомир Новак.

Платні дороги в Україні: де з’являться перші автобани та хто за це заплатитьУ квітні в Україні ухвалили нові будівельні норми для доріг і вулиць, а також закон, що дає можливість інвесторам будувати платні автобани.

«В Європі проїзд коштує, мінімум, 7 євроцентів (2,2 гривні) за кілометр. В Україні точно буде не дорожче», - зазначив він.

Відзначається, що першою концесійною дорогою в Україні стане траса Львів - Краковець, яка зв'яже Україну і Євросоюз. Будівництво цієї дороги обговорюється вже багато років. Її протяжність складе 84,4 км.

«До кінця року ми повністю завершимо перевірку всіх ділянок дороги і матимемо всю необхідну документацію. Ми повинні бути впевнені, що пропонуємо інвестору. На початку 2019 року підготуємо звернення до Кабміну про оголошення конкурсу на концесію», - повідомив Новак.

Передбачається, що кошти інвестору будуть повернуті за рахунок збору плати за проїзд, а також плати за доступ і експлуатацію об'єктів дорожнього сервісу, придорожньої інфраструктури, розміщення реклами, логістичних центрів, сучасних ліній зв'язку уздовж дороги.

Орієнтовний термін будівництва дороги складе 4-5 років. Термін концесії повинен скласти до 49 років.

Концесіонер відповідатиме за будівництво, утримання, ремонт чотирьохсмугової дороги, яка буде побудована за категорією 1-А. Орієнтовна швидкість руху складе 120 км/год.

За словами Новака, зараз немає великої кількості претендентів на концесію.

«Є кілька серйозних європейських компаній, готових інвестувати. Думаю, в українських компаній не буде таких ресурсів. Хоча в Україні є кілька багатих людей. Якщо вони будуть зацікавлені, чому ні. Але я думаю, що все ж, більше зацікавленості буде у європейських банків та інвесторів», - сказав Новак.

Раніше повідомлялося, що служба автодоріг Київської області уклала договір з проектною організацією на розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва концесійної автодороги Київ - Біла Церква.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про концесійні дороги 27 лютого.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: