Про що свідчать напади на активістів та в чому загроза для суспільства?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

З одного боку, сказати, що Михайлик – постать, яка має визначальний характер, не можна. Які підстави нападу на нього, поки незрозуміло, можуть бути різні версії – від побутової до політичної, але лише слідство встановить, що було. Однак проблема в іншому.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи ситуацію з нападами на активістів в Україні.

«По-перше, виникає питання, чому саме в Одеській області підвищена криміногенна ситуація, чому так часто саме там відбуваються подібні ситуації», – зазначив Бондаренко.

З іншого боку, наприклад, коли в Одесі стається напад, це викликає резонанс, а коли у Львові ультраправі здійснили різанину, ледве не вбили одного з представників анархістського середовища, то це сприймається дещо інакше, додав він.

«Це говорить про те, що в громадськості дещо подвійний підхід», – уточнив експерт.

Тим не менш, на його думку, в зв’язку з останніми подіями, однозначно, є питання до криміногенної ситуації в Україні загалом.

«Криміногенна ситуація залишається такою, яка була породжена подіями 2014 року. Це ситуація хаосу та вседозволеності», – акцентував політолог.

Ба більше, це все може використовуватися як один з елементів політичної гри.

«Тобто будуть ті, хто використовуватиме й надалі до виборів такий собі побутовий терор з елементами політичних ігор. По-перше, щоб залякувати суспільство. По-друге, в нас буде ціла низка політиків, які експлуатуватимуть тематику «сильної руки». Саме їм потрібні ілюстрації», – резюмував Кость Бондаренко.

Ввечері 22 вересня в Одесі в дворі будинку стріляли в Олега Михайлика, громадського активіста, лідера одеського осередку партії «Сила людей». Він перебував у критичному стані. У партії вважають, що до нападу може бути причетним мер Одеси Геннадій Труханов.

Нагадаємо, 31 липня в Херсоні невідомий облив працівницю міської ради й активістку Катерину Гандзюк рідиною, що виявилася концентрованою сірчаною кислотою.

Більше про наступ на ЗМІ та громадських активістів – у авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: