Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 6-9 листопада

Читать на русском

Після двотижневої перерви народні депутати знову збираються для роботи в сесійній залі. Пару тижнів тому спікер Верховної Ради Андрій Парубій говорив, що 6-9 листопада парламент може перейти до розгляду Виборчого кодексу. Але на сьогоднішній Погоджувальній раді про це не було ні слова, а центральними темами були смерть активістки Катерини Гандзюк і тарифи на газ. «Слово і Діло» докладно розбиралася, за що фракції і групи готові голосувати.

План роботи на 6-9 листопада, за словами Парубія, такий. Вівторок депутати почнуть з розгляду блоку питань безпеки і оборони, першим питанням буде законопроект про розмінування. Другий блок на вівторок – аграрна політика. «Ми його готували близько півтора місяців цей блок, там 6 питань в цілому, в тому числі питання необхідні для виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом», – зазначив спікер. У середу як зазвичай питання ратифікації. У четвер на порядку денному будуть закон про державні закупівлі та зміни до Податкового кодексу.

Бюджет і недоторканність: за що Рада голосувала 16-19 жовтняРада цього тижня ухвалила в першому читанні проект бюджету на 2019 рік і не змогла позбавити недоторканності двох нардепів від Опозиційного блоку.

Також на Погоджувальній раді обговорили створення тимчасової слідчої комісії з розслідування нападів на активістів. За її створення виступили всі фракції, крім Радикальної партії (Олег Ляшко нічого не сказав про ТСК у своєму виступі). В «Опозиційному блоці», крім того, закликали керівників правоохоронних органів прийти в парламент і відзвітувати про розслідування резонансних злочинів.

Неодноразово сьогодні звучала тема підвищення тарифів. Нагадаємо, що з 1 листопада для українців зросла ціна на газ. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко закликала фракції і групи не голосувати за будь-які питання, крім постанови про скасування підвищення ціни на газ і введення мораторію на такі підвищення. «Відродження» запропонувало, по-перше, провести аудит за тарифами. А, по-друге, доручити Кабінету міністрів розглянути план використання газу власного видобутку для задоволення потреб населення.

Лідер «радикалів» Олег Ляшко просто покритикував підвищення тарифів: «Моя політика і вимога до уряду – це підвищення заробітних плат, перерахунок пенсій, відновлення державного контролю за цінами на ліки, на продукти харчування, встановлення справедливої ціни на газ для того, щоб знизити цю ціну для громадян, для промисловості, щоб відновлювати економіку, створювати конкурентну продукцію і платити людям зарплати». В «Опоблоці» повідомили, що фракція готує законопроект про граничний рівень цін на газ для населення.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» закликала розглянути законопроект про податок на виведений капітал і ініціативу вдосконаленні і діяльність електронної системи державних закупівель ProZorro. Ряд законопроектів закликав прийняти «Народний фронт»: йдеться про законопроект про державну мову і ініціативи, необхідні для імплементації закону про національну безпеку. «Воля народу» закликала розглянути зміни до Конституції України, щоб перейменувати Дніпропетровську та Кіровоградську області.

Крім того, на Погоджувальній раді голова фракції БПП Артур Герасимов звинуватив Тимошенко в тому, що вона на посаді прем'єр-міністра розвалила армію і зірвала отримання плану дій для вступу України в НАТО. Тимошенко у відповідь пригрозила судом.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Кабінеті міністрів вважають, що державний бюджет на 2019 рік може бути прийнятий 22 листопада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: