В Україні більше немає Московського патріархату – ЗМІ

Читать на русском
Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви й відтоді в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви й відтоді в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

Як пише «Слово і Діло», про це розповів архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату архієпископ Тельміський Іов у інтерв’ю ВВС Україна.

«Скасуванням акту 1686 року скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії та всіх єпархій в Україні», – сказав архієпископ.

«З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ МП більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто, згідно з цим рішенням Синоду, є архієреями Вселенського престолу, й вони тепер мають чекати на директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого існування», – пояснив він.

Це означає, що всі ієрархи українських церков в очах Константинополя мають однаковий статус і рівні права на участь у соборі Вселенського патріархату щодо автокефалії української церкви.

Представник Константинополя утримався від відповіді на запитання, коли може бути скликаний собор щодо української автокефалії. За його словами, Вселенський патріарх скличе цей собор, коли вважатиме, що «час прийшов».

Значення слова «томос» невідоме більшості українців – опитуванняБільшість громадян України, які брали участь в опитуванні, або не знають, що таке томос, або вагаються з відповіддю.

Він також пояснив, що в Україні не зможуть канонічно існувати дві православні церкви.

«Згідно з канонами церкви, на території однієї держави має бути лише одна православна церква», – розповів Іов.

11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській православній церкві.

Також Синод зняв анафему з голови УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У РПЦ пообіцяли жорстку відповідь на дії Константинополя щодо України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: