Луценко розповів про умови арешту українських підприємств Фірташа

Читать на русском
Луценко заявив, що ГПУ звернеться до суду щодо накладення арешту на активи бізнесмена Дмитра Фірташа в Україні, після одержання висновку експертизи.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що ГПУ звернеться до суду щодо накладення арешту на активи бізнесмена Дмитра Фірташа в Україні, після одержання висновку експертизи про нанесення збитків держбюджету в результаті ухилення від сплати податків підконтрольних бізнесменові підприємств.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав у ефірі телеканалу «Перший західний».

Підготовка до виборів: «ставки» олігархів і претензії ФірташаОлександр Онищенко оприлюднив запис розмови з Порошенком. В АП назвали фейком плівки нардепа. Згодом Ігор Коломоскій назвав Тимошенко лідером президентських перегонів. Про активізацію олігархів за рік до виборів розповіли експерти.

«Ми вважаємо, що в нас є докази того, що бізнес-імперія Фірташа серйозно недоплачувала визначені законом податки, використовуючи різні незаконні схеми зменшення цих податків. Тому щойно завершиться експертиза, а це може бути в найближчі тижні, залежить це не від мене, тому що експертиза є незалежною й підпорядковується Міністерству юстиції та Міністерству внутрішніх справ, як тільки ми отримаємо експертний висновок про наявні збитки, ми накладемо арешт на більшість економічних суб'єктів цієї бізнес-імперії, які перебувають в Україні», – повідомив генпрокурор, додавши, що якщо суми завданого збитку державі, а за попередніми підрахунками, це більш ніж 1 млрд грн, не вистачатиме, то слідство шукатиме інші активи Фірташа, в тому числі за кордоном.

За його словами, це складний процес, оскільки він передбачає комунікацію із зарубіжними партнерами.

Луценко, відповідаючи на запитання про те, чи пропонуватиме Генпрокуратура Фірташу компенсувати збитки, завдані держбюджету, щоб таким чином зняти претензії з боку правосуддя після сплати, він сказав: «Так, закон передбачає, що несплачені податки можна повною мірою компенсувати, після цього уникнути позбавлення волі».

Нагадаємо, розгляд клопотання бізнесмена Дмитра Фірташа у Верховному суді Австрії розпочнеться найближчим часом.

Раніше суд Європейського Союзу ухвалила рішення, яке може відкрити шлях до екстрадицію бізнесмена Дмитра Фірташа з Австрії до США. Суд ЄС 24 жовтня виніс рішення в справі, яка безпосередньо не стосувалася Фірташа, але може вплинути на його подальшу долю.

21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дійшов висновку про допустимість екстрадиції та кримінального переслідування Фірташа на вимогу США. Однак у грудні 2017 року Верховний суд Австрії вирішив розглянути апеляцію українського бізнесмена про перегляд дозволу на його екстрадицію.

Саму екстрадиційну процедуру призупинили. Пізніше ця ж австрійська інстанція звернулася в суд ЄС, щоб той вказав, можуть застосовуватися норми Хартії ЄС з прав людини при апеляційних розглядах в Австрії. Від рішення суду в цій справі залежить і подальший перебіг справи Фірташа.

24 жовтня суд ЄС фактично вказав, що Хартія ЄС не зобов'язує національний австрійський суд повторно розглядати справу, щодо якого вже є рішення, якщо одна із сторін декларує бажання домогтися його перегляду саме на основі Хартії ЄС. У Верховному суді Австрії в 2017 році повідомляли, що виконання рішення суду про допустимість екстрадиції Фірташа в США надання роз'яснень Судом ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: