Підприємства Фірташа вивели «в тінь» понад 500 мільйонів – ГПУ

Читать на русском
Підконтрольні українському бізнесменові Дмитру Фірташу підприємства вивели в тінь понад 500 мільйонів гривень.

Підконтрольні українському бізнесменові Дмитру Фірташу підприємства «вивели в тінь» понад 500 мільйонів гривень.

Про це в Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, передає «Слово і Діло».

Як зазначається, правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактами ухилення від сплати податків низкою підконтрольних Фірташу підприємств.

«Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить понад 500 мільйонів гривень», – ідеться в повідомленні.

За інформацією Сарган, протягом 2015-2017 років членами організованого злочинного угруповання, з метою ухилення від сплати податків низкою підконтрольних Фірташу підприємств, що входять до бізнес-групи GROUP DF (ПрАТ «Сєвєродонецьке об'еднання Азот», ПАТ «Азот», ПАТ «Рівнеазот», ДП «Хімік»), була організована діяльність низки фіктивних підприємств і підконтрольних страхових компаній. Для виведення коштів у тіньовий сектор економіки протягом 2015-2017 років зазначені підприємства та страхові компанії, що входять до бізнес-групи Group DF (ПрАТ «СК «Саламандра-Україна», ПрАТ «СК «Будинок страхування»), уклали договори страхування, на підставі яких страховим компаніям були перераховані фіктивні страхові внески.

Коломойський vs. Порошенко: який сигнал зробив Захід українським олігархамАрешт активів Коломойського в Україні подали як безпрецедентну подію, а сам олігарх наполіг, що це тимчасове рішення. Які висновки можна зробити і що означає рішення Заходу, розбирались експерти.

«Застраховані свідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали й не мали настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угруповання. Надалі виведення цих коштів здійснювалося шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу «сміттєвих» цінних паперів інших фіктивних підприємств і «підставних» фізичних осіб», – повідомила вона.

Як зазначила представниця генпрокурора, страхові компанії страхували ризики в разі неповернення кредитів, виданих фінансовою компанією на адресу фіктивних підприємств і підставних осіб.

«Такі кредити не планувалися до повернення, про що заздалегідь було відомо членам злочинного угруповання. Після прогнозованого неповернення цих кредитів страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансової компанії з подальшим виведенням готівки через банківські установи. Готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, направлялися підприємствам реального сектору економіки», – додала вона.

За інформацією Сарган, у понеділок, 19 березня, були проведені санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях підприємств реального сектору економіки та торговців цінними паперами, причетних до скоєння злочинів.

Раніше суд Австрії дав відстрочку екстрадиції Фірташа до США.

Нагадаємо також, мер Києва Віталій Кличко розповів, навіщо зустрічався з Фірташем.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: