Суд Відня ухвалив важливе рішення щодо екстрадиції Фірташа

Читать на русском
Земельний суд Відня 29 серпня відхилив запит правоохоронців Іспанії на екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Земельний суд Відня 29 серпня відхилив запит правоохоронців Іспанії на екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це, повідомляє інформагентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на австрійське видання Kurier, пише «Слово і Діло».

За даними журналістів Kurier , суд визнав за надіслані із Барселони документи недостатніми для обґрунтування виставленого щодо Фірташа ордера на арешт.

На думку захисників бізнесмена - екс-міністра юстиції Австрії Дітера Бомдорфера (Dieter Böhmdorfer) і Рудигера Шендера (Rüdiger Schender), таке рішення віденського суду підтверджує політичну мотивацію екстрадиції, яку іспанські правоохоронці намагалися здійснити за запитом США.

Нагадаємо, голова ради групи компаній Group DF Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 за запитом влади США.

Українського бізнесмена звинуватили у тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції в США.

Фірташ всі звинувачення заперечував і назвав їх політично мотивованими, спрямованими на обмеження його впливу на процеси в Україні.

Справи Фірташа: в чому звинувачують українського олігархаУкраїнський бізнесмен Дмитро Фірташ перебуває під слідством відразу в двох країнах – Сполучених Штатах Америки та Іспанії.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав Фірташу запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але потім погодився звільнити його під заставу у 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію.

30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу українця з боку США.

У вересні 2015 року прокуратура Відня (Австрія) подала апеляцію на це рішення, 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня задовольнив її. Однак остаточне рішення про екстрадицію лишається за федеральним міністром юстиції Австрії, який очікував завершення розгляду ще одного запиту на екстрадицію Фірташа - від Іспанії.

Згідно з правилами європейського ордера на арешт, який був виписаний Іспанією, після рішення суду про запобіжний захід є 30 днів на рішення суду першої інстанції з питання екстрадиції Фірташа в Іспанію, а потім ще 30 днів для розгляду його в другій інстанції в разі подачі апеляції. Однак, за даними ЗМІ, засідання суду першої інстанції затягувалося у зв'язку із запитом додаткових матеріалів в іспанських правоохоронців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: