Що змінилося для українців із 1 листопада

Читать на русском

Зміни – на краще, якщо це, звичайно, не підвищення комунальних тарифів. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, які зміни, приємні й не дуже, набули чинності в Україні цього місяця.

Головна новина, мабуть, це підвищення ціни на газ для населення з 1 листопада – до 8,55 гривні за кубометр (на 23,5% вище). «У нас було лише два варіанти: або мінімальне підвищення, про яке ми домовилися, або дефолт, галопуюча інфляція, знецінення всіх заощаджень. Ми вибрали варіант, який можна компенсувати субсидіями. Щоб незахищені люди не відчули підвищення», – так пояснив ситуацію прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який раніше неодноразово обіцяв, що підвищення не буде. Тепер же Україна теоретично до кінця року зможе отримати транш Міжнародного валютного фонду.

Тарифи підвищив також «Укртелеком»: місячна абонентська плата за стаціонарний телефон у містах і райцентрах зросла до 51,3 гривні, в селах – до 47,13 гривні.

Мовний закон: що зміниться для українцівУкраїнську мову повинні будуть знати всі громадяни країни, зокрема депутати й чиновники. Але на приватне життя норми закону не поширюватимуться.

У зв'язку з наближенням зими на дорогах Києва та ще 17 ділянках повернули обмеження швидкості автомобілів до 50 км/год (воно діятиме до 1 квітня наступного року). «Тому що на носі зимовий період і дорожні умови в цей період уже не дозволятимуть рухатися з такою швидкістю», – відзначили в патрульній поліції.

Ще одна зміна на дорогах – у Києві та Львові з'явилася паркувальна інспекція. Інспектори зможуть карати водіїв за порушення правил дорожнього руху та неправильну парковку (за це автомобіль можуть евакуювати), але в них немає прав брати готівку – штраф виписуватимуть в електронному вигляді. За парковку в недозволеному місці порушники платитимуть від 255 до 1,7 тисячі гривень.

Із січня 2016 року в Україні видають паспорти нового зразка – у формі ID-карти, але тоді їх могли отримати лише ті, хто отримує цей документ вперше або втратив свій. Тепер, із 1 листопада, українці зможуть обміняти паспорт у формі книжечки на ID-карту, заплативши при цьому адміністративний збір 279 гривень. У Державній міграційній службі відзначили, що заміна документі не обов'язкова, всі раніше видані документи діятимуть до закінчення терміну їх дії.

У Києві в листопаді в тестовому режимі запрацював єдиний електронний квиток. Жителі столиці зможуть оплатити проїзд за допомогою банківської або транспортної карти, учнівського або студентського квитка, талона з QR-кодом, а також телефону зі встановленим мобільним додатком. Тестування планують закінчити в квітні наступного року.

Приємні зміни чекають військових-контрактників: з листопада їх мають забезпечувати гуртожитками або виплачувати компенсацію за оренду житла. Таке доручення дав президент України Петро Порошенко.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралось, як змінилася ціна базових продуктів харчування цього року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: