НАБУ вивчить документи держпідприємства в земельній справі

Читать на русском
У Національному бюро отримали доступ до документів державної агропромислової фірми в Закарпатській області.

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали доступ до документів державного підприємства «Агропромислова фірма «Леанка» в справі про виведення 1200 га земельних ділянок із держвласності.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, детективи НАБУ проводять досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями, які привели до безоплатної передачі 1200 га землі. Зазначені землі були виведені з постійного користування агропромислової фірми «Леанка» без згоди Міністерства аграрної політики і продовольства, якому вона підпорядковується.

За версією слідства, щоб уникнути цих процедур, у 2016-2017 роках в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, середнянський селищний голова, ірлявський сільський голова, керівник фірми «Леанка» та інші особи спільно вчинили дії, спрямовані на припинення права постійного користування земельними ділянками держпідприємства. Зазначена земля була передана безоплатно в приватну власність спеціально підібраних фізичних осіб, які надалі передали свої права на землю ТОВ «СТОВ «Континент», ТОВ «Закарпаття Агро» і СТОВ «Агро-Лучки». За підрахунками детективів, у наслідок цього державним інтересам завдано збитків на суму понад 14 мільйонів гривень.

У НАБУ з'явилася потреба в отриманні доступу до документів ДП ​​«Леанка», а саме до бухгалтерського обліку земельних ділянок, які перебувають на праві постійного користування фірми. Суддя клопотання задовольнив.

Як відомо, 5 червня в главку Держгеокадастру в Закарпатській області НАБУ провело обшук у межах цієї справи.

Нагадаємо, суд наклав арешт на 11 гектарів землі в Гатному за клопотанням НАБУ. Пізніше суд залишив під арештом землю, яка фігурує в справі НАБУ. Раніше НАБУ почало розслідувати передачу з держвласності близько 100 гектарів землі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: