Подвійне громадянство: чи доцільне та якими можуть бути винятки

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Це один із варіантів вирішення проблеми, яка на сьогодні існує. Є заява Клімкіна про те, що потрібна дискусія, щоб легалізувати подвійне громадянство, встановивши винятки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, оцінюючи заяву Павла Клімкіна про те, що варто розпочати дискусію про подвійне громадянство, яке не можуть мати держслужбовці та військові.

«Клімкін пропонує обмеження для осіб, які не можуть мати подвійне громадянство. Наприклад, ідеться про осіб, що мають доступ до держтаємниці, перебувають на державній службі. Однак такий підхід не зможе стосуватися органів місцевого самоврядування. Там таких винятків зробити не вийде. Європейська практика така, що громадяни країн ЄС користуються активним і пасивним виборчим правом на муніципальних виборах», – зазначив Дуда.

Він припустив, що якби розпочалася саме така дискусія, то позиція ЄС була б саме такою, що муніципальним структурам потрібно дозволити подвійне громадянство.

При цьому, на переконання експерта, в сучасних умовах подвійне громадянство не зовсім доречне.

«За винятком випадків, коли йдеться про осіб, що належать до української діаспори. Однак тут також слід зважати, яка діспора, яке покоління. Можливо, встановити обмеження щодо країн перебування», – підкреслив він.

Подвійне громадянство в Україні: як політики обіцяють боротися з порушеннямСлово і Діло аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

За його словами, дійсно, є канадська, британська діаспора, де люди зберегли мову, допомогають Україні та співчувають.

«Їм не надавати українське громадянство, з точки зору Конституції, не зовсім нормально. У нас є наочний приклад Супрун, яка багато зробила для України, приїхала в період Майдану й проводить одну з найскладніших реформ, при цьому маючи проблеми з українським громадянством. Звичайно, в таких випадках мають бути винятки», – пояснив політолог.

«Єдине, що має бути система підтверджень українськості тієї чи іншої особи, яка претендує на українське громадянство. Тобто, щоб це не стало каналом для отримання українського громадянства людьми з відверто антиукраїнськими поглядами», – уточнив він.

Загалом, легалізація подвійного громадянства – помилковий крок, додав експерт.

«Тому й Клімкін сказав лише про дискусію, дуже делікатно», – резюмував Андрій Дуда.

Як українські політики обіцяють боротися з проблемою подвійного громадянства – в матеріалі «Слова і Діла».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: