Подорожчання газу: що буде із субсидіями?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Керівництво НАК «Нафтогаз» маніпулює громадською думкою, роблячи такі заяви.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи заяву голови НАК «Нафтогаз» про те, що ціни на газ навіть після підвищення не є ринковими, й ситуацію з субсидіями.

«Якщо вже керівництво «Нафтогазу» порівнює ціни з європейськими, то потрібно порівнювати повністю, в тому числі за паритетом купівельної спроможності. Якщо ми перерахуємо нову ціну, то виявиться, що в Україні найвищі ціни в Європі. Такі заяви – маніпуляція», – зазначив Землянський.

За його словами, рішення щодо цін на газ зараз не є остаточним.

Він уточнив, що рішення ухвалили в розпал опалювального сезону й на сьогодні немає розрахунків, якими будуть тарифи на тепло та гарячу воду, хіба що попередні.

«Отже, органи соцзахисту не мають даних про кількість отримувачів субсидій, обсяги. Для цього потрібен час. А оскільки від ухвалення рішення до всіх процедур мине щонайменше місяць, з урахуванням того, що люди зрозуміють, чи претендуватимуть вони на субсидію, а також новорічних свят, у підсумку вся історія із субсидіями владнається до кінця січня», – пояснив енергетик.

Нові правила надання субсидій: що зміниться в 2018-2019 рокахЗ 1 травня діють нові правила надання субсидій. Слово і Діло розбиралося, що змінилося для українців.

Лише до кінця січня стане зрозуміло, скільки субсідіантів, який обсяг, але вже добігатиме кінця опалювальний сезон. Тобто банально за рахунок людей уряд заощадить близько трьох місяців на виплату субсидій, підкреслив він.

Заява президента про те, що варто розширити програму субсидій, має суто політичний характер, додав експерт.

«Ця заява має бути підкріплена розрахунками. Розрахунків немає. Чи вистачить усім? Так, але коли люди їх отримають, мине багато часу. Платити, умовно кажучи, потрібно вже в грудні. Неплатежі зростатимуть», – резюмував Валентин Землянський.

Нагадаємо, в Україні в січні-вересні 2018 року обсяг призначених субсидій на оплату житлово-комунальних послуг зменшився на 76,6%, до 782,5 мільйонів гривень, порівняно із січнем-вереснем 2017 року.

Більше про нові правила надання субсидій – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: