Які законодавчі ініціативи обіцяли лобіювати депутати Херсонської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, які законодавчі ініціативи обіцяли відстоювати в парламенті мажоритарники Херсонської області.

Всі шість мажоритарників Херсонської області давали обіцянки щодо лобіювання законодавчих ініціатив у Раді. Найбільше з цього приводу наобіцяв Іван Вінник з Нової Каховки (ОВО №184), що дав 6 запевнень, з яких 1 провалив, а решту ще не виконав.

Не впорався нардеп з запевненням, що в законопроекті про національну безпеку буде закладена норма про розмежування понять «свобода слова», «журналістика» та «пропаганда» й буде запроваджений термін «комунікативна безпека», що дасть можливість залучати до відповідальності проросійські ЗМІ.

«У нас поки немає відповідної правової бази. Відповідно, ми її спробуємо створити при обробці закону «Про національну безпеку» в другому читанні. Ми впровадимо визначення «комунікативної безпеки», ми відокремимо «свободу слова» й «журналістику» від «пропаганди» й «злочинних дій на спотворення ідеологічного сприйняття тих чи інших подій», ми розмежуємо право суб'єктів держави вживати відповідні заходи», – зазначив Вінник.

Але в Законі «Про національну безпеку України», який був ухвалений Верховною Радою в червні 2018 року немає жодних норм щодо розмежування понять , про які згадував нардеп.

Ще Вінник запевнив, що буде голосувати за скасування свята 8 Березня, але поки що йому не випадала така можливість.

У своїй передвиборчій програмі Вінник обіцяв працювати над підвищенням пенсії до прожиткового мінімуму. Рік тому Рада ухвалила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Відповідно до нього, виплати перерахують 10 мільйонам пенсіонерів (останній такий перерахунок був у 2007 році). З жовтня 2017 року підвищення відбулося на 11% , а в подальшому — завдяки прив'язці до прожиткового мінімуму. Іван Вінник підтримав ухвалення цієї ініціативи.

Чотири оцінки щодо змін законодавства дав Федір Негой від Цюрупинська (ОВО №186). В своїй передвиборчій програмі він зазначив, що буде відстоювати введення більш жорстокого рівня відповідальності за шахрайство, рейдерство та інші злочини проти власності.

Два роки тому Рада голосувала за повернення до розгляду проектів законів, де одною з ініціатив було внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин. Але нардеп Негой був відсутній.

В травні цього року депутати ухвалили за основу проект закону щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні. Співавтором ініціативи виступив Федір Негой.

Законопроектом передбачене комплексне вирішення проблем використання масивів земель сільськогосподарського призначення та пов’язаних з ними. Ним встановлюється, що земля ліквідованих колективних сільськогосподарських підприємств перейде у власність територіальних громад.

Однак, Негой не голосував за цей законопроект.

Треба зазначити, що не дивлячись на те, що депутат пропускає голосування щодо законопроектів, які стосуються протидії рейдерства у сфері земельних відносин, сам він станом на березень 2018 року є одним з авторів законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України щодо протидії рейдерству. Хоча чомусь не голосував за нього.

Нардеп виконав обіцянку забезпечити медичні послуги за рахунок держави для вразливих категорій населення. Негой підтримав законопроекти щодо удосконалення окремих положень соціальної політики, а також щодо встановлення доплати інвалідам І групи підгрупи А.

Також він голосував за медичну реформу на первинній ланці, при цьому він не був відсутній на голосуванні за Державний бюджет України на 2018 рік. Відмітимо, що за даними письмової реєстрації Верховної Ради Негой був присутній лише на 30% пленарних засідань.

Юрій Одарченко від Херсону, Комсомольський р-н (ОВО №183) з чотирьох обіцянок на тему зміни законодавства дві виконав, і ще дві – чекають на втілення. Як і обіцяв нардеп, він підтримав постанову невизнання Україною легітимності виборів Президента Російської Федерації.

До кінця каденції він має виконати обіцянку, що «Батьківщина» підтримає ініціативу про притягнення до відповідальності за подвійне громадянство чиновників вищого рангу. В березні 2018 року народний депутат Сергій Каплін подав відповідний законопроект. Наразі він очікує розгляду у Верховній Раді.

Олександр Співаковський від Херсону, Суворовський р-н (ОВО №182) обіцяв, що проголосує за закон про посилення відповідальності за підкуп виборців.

Сергій Хлань від Каховки (ОВО №185) у передвиборчій програмі запевнив, що працюватиме над законодавчими ініціативами щодо спрощення процедури відкликання представника будь-якої гілки влади. Але протягом чотирьох років він не подав з цього приводу жодної законодавчої ініціативи.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, які законопроекти обіцяли відстоювати в Раді мажоритарники Київської області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: