Чого чекати від переговорів Порошенка з Меркель?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Найімовірніше, під час переговорів будуть порушені теми Донбасу, «Північного потоку-2» та української ГТС, але Україні не варто очікувати якихось проривних рішень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи майбутні переговори президента України з канцлером Німеччини.

«Скоріш за все, будуть порушені питання «Північного потоку-2», консорціуму, ГТС. Німеччина все одно зацікавлена ​​в тому, щоб транзит газу проходив і через Україну, оскільки це запасний маршрут. Обидва «Північних потоки» – підводні трубопроводи. В разі чого ремонт займає досить тривалий період часу. Ба більше, буває, що вони не ремонтуються й потрібно будувати обхідну гілку», – зазначив Петренко.

Для того, щоб без перебою забезпечити поставки газу, потрібен запасний варіант, тому інтерес ФРН є, підкреслив він.

До того ж, додав експерт, є багато політичних мотивів, зокрема потрібно згладити риторику з приводу того, що ФРН на боці РФ.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

«Потрібно згладити звинувачення з приводу того, що Меркель грає на руку країні-агресору. Для цього потрібно продемонструвати підтримку України. Щонайменше потрібен діалог», – пояснив він.

Крім того, Меркель озвучувала пропозиції щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, в тому числі були пропозиції й Путіну. Але навряд чи щодо Донбасу будуть зрушення, уточнив політолог.

«Питання порушуватиметься. Можливо, щось буде запропоновано, буде ґрунт для роздумів. Але поки говорити, що з приводу Донбасу щось вирішиться, немає підстав. Адже є позиція РФ. Можливо, щось обговорять у закритому режимі. Але стимулів для зміни обставин, які б спонукали Росію вийти на новий рівень переговорів, не видно. Скоріш за все, будуть економічні аспекти та ГТС у пріоритеті. Не виключено, що Меркель запропонує продати ГТС», – резюмував Ігор Петренко.

Що Ви знаєте про сучасного «залізного канцлера», можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Також аналітики порталу з'ясували, як змінювалися рейтинги світових лідерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: