Денісова підтвердила звільнення семи рибалок, утримуваних у Криму

Читать на русском
Постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін прокоментував інформацію про обмін членів екіпажу кримського судна Норд на українських моряків, затриманих у Чорному морі біля мису Тарханкут.

Український омбудсмен Людмила Денісова офіційно підтвердила повернення на материкову Україну семи членів екіпажу двох суден – ЯМК-0041 та ЯОД 21-05, яких утримували російські силовики в Криму.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Зараз вони вже прямують додому. Йдеться про трьох членів екіпажу судна ЯМК-0041 Сергія Калініченка, Олега Блока та Руслана Скрипника й чотирьох членів екіпажу судна ЯОД 21-05 Олександра Лисенюка, Геннадія Онгурова, Олега Іващенка та В'ячеслава Івасенка», – повідомила вона.

За словами омбудсмена, в українців на анексованому півострові незаконно забрали паспорти, що робило їх повернення додому неможливим.

«Хочу підкреслити: це був не обмін. Моряки судна «Норд», які сьогодні також повернулися до Криму, вільно пересувалися територією України. Їх, на відміну від українців у Криму, ніхто не утримував», – заявила Денісова.

У Держприкордонслужбі України заявили, що процедура пропуску через адмінкордон пройшла сьогодні на КПВВ «Каланчак» відповідно до чинного законодавства. У ДПСУ підкреслили: як рибалки ЯМК та ЯОД, так і моряки «Норда» є громадянами України.

25 березня в Азовському морі українські прикордонники затримали кримське риболовецьке судно «Норд» під прапором РФ за порушення порядку відвідування тимчасово окупованого Криму.

Раніше в Криму відпустили одного з членів екіпажу судна ЯМК-0041.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: