Авіасполучення між Україною та РФ: три роки закритого неба

Читать на русском

Три роки тому, 25 жовтня 2015 року, Україна повністю припинила авіасполучення з Росією, застосувавши санкції до всіх авіакомпаній. Крім того, Кабінет міністрів заборонив транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України, якщо вони містять товари військового або подвійного призначення, а також російську військову живу силу. Альтернативою прямим польотам став транзит, роль ключового вузла взяв на себе Мінськ (Білорусь). «Слово і Діло» розбиралось, як за три роки, поки діє заборона, змінилася географія польотів між Україною та країнами колишнього СРСР.

У 2015 році найпопулярнішим напрямком серед країн колишнього Союзу була Росія – 57 рейсів, більшість до Москви. По 6 рейсів літали до Грузії, Азербайджану та Казахстану. До Білорусі літали лише два рейси.

«Закрите» небо: до чого призведуть авіасанкції проти Росії?Україна ввела санкції проти Російської Федерації, які включають у себе обмеження повітряного простору для низки російських авіакомпаній, у тому числі «Аерофлоту». У відповідь, російський уряд ввів у дію «дзеркальні заходи».

Тепер же, коли авіасполучення з Росією немає, збільшилася кількість рейсів з України до Білорусі, цьогоріч їх 13. Більш популярною стала Грузія, зараз туди літають 8 рейсів, хоча минулого року було 12. Удвічі частіше порівняно з 2015 роком літаки літають до Латвії.

У 2015 році також припинилось авіасполучення України з Туркменістаном, Ашхабада можна було дістатися єдиним рейсом і лише туркменської компанії. При цьому українській авіакомпанії Туркменістан дозволу на польоти не надав, власне, через це авіасполучення й було вирішено припинити.

Запровадження режиму закритого неба з Росією позначилося й на кількості російських громадян, які в'їжджають в Україну. У 2014 році до нашої країни в'їхало 2,4 мільйона росіян, у 2015 році ця цифра впала до 1,2 мільйона, минулого року склала 1,5 мільйона. Найчастіше громадяни РФ їздять в Україну з приватними візитами.

А ось українці до Росії стали їздити не набагато рідше. У 2014 році до РФ в'їхали 4,7 мільйона громадян України, минулого року – 4,4 мільйона, лише на 6,3% менше. Більшість також здійснюють приватні поїздки.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, США скасували заборону на польоти американських авіакомпаній до аеропортів трьох міст України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: