Звільнення Сенцова: чи допоможе премія Сахарова та як домовитися з Путіним

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Після того, як Сенцов припинив голодування, увага трохи знизилася. Однак в РФ усе-таки розглядають питання його звільнення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи присудження Сенцову премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.

«У Росії розглядають питання звільнення Сенцова, але навряд чи фактор отримання престижної премії матиме визначальне значення. Путін якраз намагається показати, що він не піддається тиску зовні. Відповідно, що більше здійснюється різноманітних елементів тиску, в тому числі через вручення премії, створення інформаційної хвилі, то менше шансів, що він піде на те, щоб відпустити Сенцова», – зазначив Бондаренко.

На його думку, в питанні звільнення Сенцова мають бути лише комплексні заходи та кулуарні переговори.

Путін належить до тієї категорії, з ким домовитися можна лише в кулуарному режимі.

«Під формат обміну Сенцов не підпадає. Тут радше навіть формат у двосторонньому телефонному режимі між Порошенком і Путіним без особливої помпезності, публічності може спрацювати. Ще один варіант – формат переговорів із використанням посередників, того ж Медведчука. Може бути, наприклад, формат домовленостей із використанням церкви, коли через церковні кола буде порушене питання», – уточнив політолог.

За його словами, насправді, є велика кількість можливостей, людей, які могли б вирішити долю Сенцова, але для Путіна важливо, щоб це все не супроводжувалося надмірною помпезністю, не було інформаційного посилення. Для нього головне – не виглядати слабким у цій ситуації.

Путіну важливий не стільки Сенцов, скільки через нього показати, що людина, засуджена за терористичною статтею, сидить, незважаючи ні на що, що таким чином він бореться з тероризмом, пояснив експерт.

«Це демонстрація того, що в Росії є невідворотність покарання за тероризм. Усі чудово розуміють, що стаття за тероризм дуже гарно працює на внутрішнього споживача в РФ. Путін не думає, як це сприйматимуть у світі, його турбує те, як будуть сприйняті його дії та дії його підлеглих у самій Росії», – резюмував Кость Бондаренко.

Додамо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова.

Нагадаємо, на отримання премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова Олега Сенцова висунула Фракція Європейської народної партії в Європарламенті. Ця премія була заснована Європарламентом у 1988 році й вручається за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Премія передбачає грошову винагороду в 50 тисяч євро.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: