Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Вікторія Сюмар

Читать на русском
Вікторія Сюмар виступає проти обмежень роботи журналістів у Раді й не підтримає законопроект про кримінальну відповідальність за наклеп.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Вікторія Сюмар (фракція «Народного фронту»).

Сюмар була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Наразі вона також є головою парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. За час своєї каденції депутат дала 23 обіцянки, з яких 13 виконала (57%), а 3 – провалила.

Вікторія СюмарНародний депутат України
Сюмар обіцяє направити запит міністру Кубіву щодо кількості вкладених у розвиток країни грантівСказано 15 листопада 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Перед виборами Сюмар заявляла про намір перевести політичні партії на фінансування з державного бюджету. У 2015 році про таку необхідність заявив президент України Петро Порошенко. За його словами, це важливо для боротьби з корупцією. У жовтні 2015-го Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект, однак нардеп в першому читанні проголосувала "за", але у вирішальному другому - не голосувала.

Крім того, вона обіцяла ухвалити новий закон про вибори. І цю обіцянку депутат також провалила, не голосувавши в парламенті за законопроект «Про місцеві вибори» та за новий Виборчий кодекс за основу.

На початку 2015 року нардеп пообіцяла, що відповідальність засобів масової інформації за антидержавну політику буде підвищена. «Якщо ЗМІ роблять героями культури україноненависників і символи країни-окупанта, розміщуючи їх у прайм року або взагалі в ефір», – зазначила Сюмар. З цією обіцянкою депутат впоралася: вона стала одним з ініціаторів законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора)». Крім того, Сюмар вносила до Ради законопроекти, метою яких було посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення та радіомовлення, зокрема за антиукраїнську пропаганду. Але ініціативи були відхилені. У 2016 році нардеп підтримала законопроект «Про внесення змін до закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо вдосконалення процедури застосування санкцій Національною радою)».

Виконала Сюмар також обіцянку ухвалити закон про прозорість медіавласності. У Раді вона проголосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення». Підтримавши цей закон, Сюмар виконала ще одну обіцянку – запровадити обмеження на володіння медіавласністю. Документ передбачає заборону на створення та діяльність телеорганізацій, учасниками яких є юридичні особи, зареєстровані в офшорних зонах, перелік яких визначений урядом.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще сім обіцянок. Влітку вона запевнила, що у 8-му скликанні Ради простір для роботи журналістів у парламенті буде відкритим. «Має бути забезпечена робота тих журналістів, які тут працюють, – їм мають бути надані всі можливості допуску в кулуари й надані умови для нормальної передачі інформації, як це є в Європарламенті. У цьому парламенті цього скликання «гетто» для журналістів не буде», – заявила Сюмар у відповідь на ідею обмежити доступ журналістів у кулуари Ради.

Крім того, парламентар заявила, що не підтримає законопроект про кримінальну відповідальність за наклеп. Обіцянка була дана після того, як фракція «Блоку Петра Порошенка» звернулася до керівництва Ради з проханням організувати робочу групу для створення законопроекту про протидію фейковим новинам. Поки такий закон парламент не розглядав.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: