Сюмар розповіла про законопроект про мовні квоти для друкованих ЗМІ

Читать на русском
Законопроект передбачає 50% україномовного контенту для друкованих ЗМІ, інтернет-ЗМІ подібна норма не стосуватиметься.

Глава парламентського комітету з питань інформаційної політики Вікторія Сюмар передбачає можливість введення 50% україномовного контенту для друкованих ЗМІ.

Про це вона розповіла в інтерв'ю LIGA.net, передає «Слово і Діло».

При цьому вона зазначила, що інтернет-ЗМІ подібна норма не стосуватиметься.

«Якщо говорити не про інтернет-ЗМІ, а про пресу, то у нас є законопроект, який передбачає 50% україномовного контенту для друкованих ЗМІ. Я в цьому плані прихильник того, щоб держава пішла шляхом стимулювання, а не директив. Щоб ми зробили для дотримують цю квоту якісь податкові пільги або пільги по поширенню. Але тут ми ще будемо думати, як краще прописати, так як норми цього проекту переплітаються і з нормами мовних законів і з нормами законопроектів від Кабміну, які зараз на розгляді в комітеті з питань інформполітики, і які стосуються друкованих ЗМІ», - сказала Сюмар.

Мовні квоти в ефірі: українські вимоги і європейський досвід«Слово і Діло» дослідило, які квоти на медіапродукт національною мовою діють у країнах ЄС і які норми для телебачення й радіо передбачені в Україні.

Також вона зазначила, що держава може регулювати мову мовлення на телебаченні, так як воно працює на державному частотному ресурсі.

«Телебачення працює на державному частотному ресурсі. Держава має право регулювати те, для чого дає свій ресурс - це європейський підхід», - сказала Сюмар.

Нагадаємо, 23 травня Верховна Рада підтримала введення квот на український контент на телевізійних каналах.

Сюмар заявила, що в законі про мовні квоти на телебаченні передбачено покарання для телеканалів, які будуть порушувати квоти, розміром в 5% ліцензійного збору. Більш того, ці телеканали можуть втратити ліцензії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: