Подорожчання газу: чого українцям чекати далі?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Неплатежі зростатимуть. Напевно, місяць-два не платитимуть, поки не стане зрозумілою ситуація із субсидіями.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи підвищення цін на газ.

«За цей період виникають розриви в теплокомуненерго, в них починає зростати заборгованість перед «Нафтогазом», який і так уже вимагає погашення або реструктуризації наявної заборгованості перед ними із залученням місцевої влади. В підсумку «Нафтогаз» знову висуне претензії, будуть ліміти газу. Отже, буде виток зростання заборгованості в енергетиці», – зазначив Землянський.

Крім того, за його словами, залишається відкритим питання в зв'язку з підвищенням, чи передбачаються якісь додаткові кошти для облгазів і теплокомуненерго, чи підвищення стосуватиметься лише ціни на газ як товар.

«Тобто сам газ подорожчає, всі тарифи, які піднімуться, будуть підвищені в прив'язці до ціни на газ і все буде спрямовано на розвиток найбільш просунутої компанії в Україні – «Нафтогазу», – додав він.

Ціна на газ для українців зросла: що раніше обіцяли політикиУкраїнці з 1 листопада платитимуть за газ на 23,5 відсотки більше. Що раніше з приводу вартості газу обіцяли політики, розбиралося Слово і Діло.

Експерт уточнив, що в Міненерго заявили відразу про ціну 8,5 гривень. Але потрібно дивитися, коли вийде постанова. Тоді й стане зрозуміло, чи це гроші, які підуть безпосередньо на «Нафтогаз», чи будуть враховані інтереси й інших гравців ринку.

«За риторикою зрозуміло поки, що ані про облгази, ані про теплокомуненерго не йдеться», – підкреслив він.

На його думку, це не останнє підвищення, навесні може бути ще одне – на 35%.

«Те, що спростовують подальші підвищення, є маніпуляцією. Ми маємо вийти на 14 тисяч, якщо вихідні дані не змінюються. Орієнтовно 11,5 навесні й 14 до початку наступного опалювального сезону. Якщо зміняться, то ціни можуть бути відкориговані», – наголосив енергетик.

Він пояснив, що маяком у нас узяті ціни на біржі й просто за замовчуванням туди закладене зростання.

«Замість того, щоб сформувати ціну з огляду на контракт, за яким можна складати ціну, прогнозувати, в нас ось так. Чому ціна російського газу для європейських компаній умовно 230 доларів, а Україна його закуповує по 480 доларів? Причина в тому, що в такому разі ніхто не зароблятиме. А зараз можна крутити ситуацію з хабами, субсидіями. Все банально. Потрібно дивитися, кому це вигідно», – резюмував Валентин Землянський.

Огляд обіцянок політиків з приводу цін на газ – за посиланням.

Нагадаємо, 15 лютого 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: