Чи отримає Україна транш МВФ та чи позначиться це на курсі?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Раніше були очікування, що сторони домовляться й Україна отримає транш МВФ, однак це вже малоймовірно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи ситуацію з отриманням траншу МВФ і вплив на курс валют в Україні.

«Були якісь очікування, що Україна та МВФ домовляться, але зараз досить чітко зрозуміло, що буде бюджет – буде розмова. Бюджет раніше Нового року навряд чи буде, а за два-три місяці до виборів ніхто жодних грошей нам не надаватиме. В цій ситуації краще бути більш раціональними, ніж і надалі очікувати, що раптом щось станеться», – зазначив Юрчишин.

Зараз, не маючи траншу, економіка України тримається на внутрішніх ресурсах, підкреслив він.

На його думку, з листопада почнеться поступовий, але впевнений приплив ресурсів в Україну під вибори.

Економіст звернув увагу, що майже під кожні вибори Україна отримує досить відчутні вливання з-за кордону.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

«Винятком цей рік і початок наступного не буде. Ба більше, цьогоріч можна очікувати більш серйозного притоку валюти. Після президентських виборів приплив не має припинитись, оскільки автоматично включиться парламентський марафон», – пояснив він.

Економічні агенти вже розуміють ситуацію, принаймні, крім якихось офіційних, не було заяв про те, що ми отримаємо транш, додав експерт.

«Уже економічні агенти живуть в умовах того, що цей мільярд або півтора ми не отримаємо. Хвиля девальвації, яка була наприкінці серпня-на початку вересня, скоріш за все, й відбувалася через те, що було проведене певне коригування очікувань економічних агентів. Тому не видно, чому найближчим часом отримання або неотримання траншу може вплинути на курс», – резюмував Василь Юрчишин.

Як відомо, кредитори МВФ говорять, що Україна має вирішити питання цін на газ і врегулювати окремі питання державного бюджету.

Нагадаємо, 26 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані.

Більше про коливання курсу – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: