Скільки землі було в депутатів «Опоблоку» в 2017 році

Читать на русском

Ми продовжуємо відстежувати не лише обіцянки політиків і чиновників, але й їхні доходи. Оскільки українська земля незабаром може стати товаром, ми вивчили, скільки землі належало родинам мерів, голів ОДА та членів Кабміну. Сьогодні «Слово і Діло» придивилося до землі, яка перебуває у володінні, оренді або іншому праві користування в нардепів «Опозиційного блоку» та членів їхніх родин.

Ґрунтуючись на даних декларацій нардепів за 2017 рік, аналітики «Слова і Діла» підрахували, що загалом в особистій власності або іншій формі користування в «опоблоківців» та членів їхніх родин було 312,183 га землі. Приблизно це дорівнює двом територіям парку «Феофанія» в Києві (150 га).

Найбільше землі в нардепа Дениса Омельяновича, який задекларував 50 ділянок загальною площею 131 га. Всі земельні наділи нардепа розташовані в Донецькій області: дві ділянки по 1 тис. кв. м у Донецьку, 7 ділянок по 43 тис. кв. м кожна в селі Олександрово-Калиновому та 4 ділянки в Ново-Полтавці (від 27 тис. 502 кв. м до 139 тис. 999 кв. м) Костянтинівського району, 14 ділянок у Миколаївці (площею від 1 тис. 857 до 26 тис. 689 кв. м), 13 ділянок по 789 кв. м кожна в селі Рівне та 10 ділянок у Миролюбівці (площею від 27 тис. 550 до 120 тис. кв. м) Покровського району.

Майже 104 гектари української землі було в голів ОДА в 2017 роціВся земля, якою розпоряджалися голови ОДА, дорівнює площі одного маєтку польського магната або складає дві третини колишньої резиденції Януковича Межигір’я.

На другому місці за кількістю землі Василь Німченко, який вказав у декларації 6 ділянок загальною площею 75 га (в різній формі власності).

У Юрія Бойка задекларовано 4,3 га землі, у Нестора Шуфрича – 10,2 га, у Вадима Новинського – 6,24 га, у Сергія Льовочкіна – 1,36 га, у Євгена Бакуліна – 1,73 га, а в Сергія Ківалова – лише 19 соток.

У восьми депутатів офіційно є по одній ділянці землі. Причому найскромнішим землевласником виявився Юрій Мірошниченко, який вказав у декларації лише 6 соток.

Є в «Опоблоці» 10 «безземельних» нардепів: Тетяна Бахтеєва, Олександр Вілкул, Сергій Дунаєв, Юлій Іоффе, Андрій Кисельов, Дмитро Колєсніков, Юрій Мороко, Юрій Павленко, Дмитро Шпенов, Ігор Шурма. В їхніх деклараціях земельні ділянки не вказані.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, скільки землі в 2017 році було в родинній власності мерів міст.

Також ми писали, якими будинками, авто та іншим майном у 2017 році володіли сім'ї голів ОДА.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: