Санкції проти NewsOne і «112 Україна» набули чинності. Що загрожує телеканалам?

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Фактично, телеканали працюють в інформаційному руслі, яке потрібне РФ. Росія замаскувалася й встановила свій жорсткий контроль.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Палій, оцінюючи запровадження санкцій проти телеканалів NewsOne і «112 Україна».

«Відповідальність настає за порушення прав, а не за імітацію. Якщо канали заявляють себе як українські, це ще не означає, що вони дійсно українські», – зазначив Палій.

Так, дійсно, санкції запровадили лише зараз, на п’ятому році війни, однак раніше РФ не так відверто використовувала ці телеканали, додав він.

«Росіяни почали активно використовувати ці телеканали не так давно. Раніше було маскування під український продукт. Допускалась якась мінімальна конкуренція, різні точки зору, намагалися подати різні позиції. Зараз ці телеканали працюють чітко в руслі російської пропаганди. Канали стали такими близько двох років тому. Раніше більше маскувалися», – уточнив політолог.

ВР рекомендувала запровадити санкції проти деяких телеканалів: як голосували нардепиПроти телеканалів 112 Україна та NewsOne тепер можуть запровадити санкції. Які фракції та групи підтримують це рішення – на інфографіці.

За його словами, після санкцій каналам може загрожувати закриття.

«Так, канали можуть закрити. Наприклад, так само закривають канали «Ісламської держави» на території Європи. Ба більше, там навіть сайти блокують. Чи буде це здійснено в нас? Якщо ні, то українська спільнота може бути розчарована надмірною ліберальністю в часи війни», – підкреслив він.

При цьому експерт не виключив, що після закриття можуть відкрити аналогічні ресурси.

«Поки в нас зберігаються ліберальні можливості для функціонування різних каналів, це використовуватимуть. Однак, припустимо, якщо з’явиться новий медіаресурс, потрібен час на його розкрутку. За цей період уже буде створена нова реальність», – резюмував Олександр Палій.

Відзначимо, що раніше народний депутат Мустафа Найєм на своїй сторінці в Facebook написав, що справжня мета того, що відбувається, не боротьба з агентами, а спроба прибрати медійне поле до своїх рук. Також він виступив проти закриття будь-яких ЗМІ без рішення суду й реальних доказів порушення законів.

Більше про голосування – в матеріалі «ВР рекомендувала запровадити санкції проти деяких телеканалів. Як голосували нардепи».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: