У Херсоні російська мова втратила статус регіональної

Читать на русском
Російська мова в Херсоні втратила статус регіональної. Відповідне рішення 19 жовтня ухвалили депутати Херсонської міськради.

Російська мова в Херсоні втратила статус регіональної. Відповідне рішення 19 жовтня ухвалили депутати Херсонської міськради.

Про це повідомило місцеве інформагентство ПІК, передає Слово і Діло.

Скасування рішення міськради від 21 серпня 2012 року «Про реалізацію положень закону України «Про засади державної мовної політики» в місті Херсоні» підтримали 33 депутати із 38 присутніх у залі. Ще п'ять депутатів не голосували. Закон «Про засади державної мовної політики» (закон Колесніченка – Ківалова) Верховна Рада ухвалила 3 липня 2012 року.

8 серпня його підписав тодішній президент Віктор Янукович. Документ суттєво розширював використання регіональних мов, якщо кількість носіїв становила не менше ніж 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках і менше, ніж 10%.

Мовний закон: що зміниться для українцівУкраїнську мову повинні будуть знати всі громадяни країни, зокрема депутати й чиновники. Але на приватне життя норми закону не поширюватимуться.

28 лютого 2018 року Конституційний Суд України постановив, що ухвалення закону Колесніченка – Ківалова не відповідало процедурі розгляду законопроектів Верховною Радою.

4 жовтня 2018 року законопроект про українську мову ухвалений у першому читанні. Як голосували у ВР - за посиланням.

«Слово і Діло» розбиралось, які зміни чекають українців, якщо документ у нинішньому вигляді дістанеться президентського столу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: