Заборона «русского мира»: чи спрацює це на практиці?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Ідея «русского мира» в людей у головах, заборона ситуацію навряд чи змінить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи включення до порядку денного законопроектів про заборону пропаганди «русского мира».

«Має бути вироблене в суспільстві інше бачення, інші реалії. Навряд чи щось зміниться лише з ухваленням законопроекту. Варто використовувати інші методи та шляхи для подолання цієї проблеми, яка пов’язана з диверсіями РФ шляхом використання так званого «русского мира», – зазначив Павліченко.

За його словами, це схема, яка працювала в Придністров’ї, в окремих республіках Закавказзя. Звичайно, це використали і в Україні. Однак це питання регулюється на рівні політики держави, але не на рівні ухвалення законодавства.

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 16-19 жовтняРада цього тижня планує розглянути в першому читанні проект державного бюджету на 2019 рік.

«Безумовно, ми маємо визнати, що ця ідеологія наближена до нацистської, хоча питання в тому, наскільки. Тому що це може бути штучно притягнуто, адже ми не бачимо тих злочинів, які вчиняв нацистський режим, із переслідуванням євреїв, ромів, інших представників національностей чи меншин. Просто там, де буде трохи перебільшення, все може спрацювати навпаки – проти, а не за реалізацію цих правових норм», – пояснив він.

Так, комунізм та нацизм одного рівня, одного ґатунку ідеології, які мають бути засуджені, додав експерт.

«Русский мир», до якого немає жодних симпатій, має зникнути, але це трохи штучно підтягнуто, уточнив він.

На його думку, це не той шлях, яким можна зупинити «русский мир».

«Є безліч інших легітимних засобів, щоб боротися з цим. Наприклад, потрібно розвивати україномовну культуру, українське бачення історії, всього світогляду. Вкладатися в цей шлях. Звичайно, це зараз ворог, з яким потрібно боротися, але для цього варто використовувати відповідні механізми, яких достатньо. Адже зараз ми йдемо шляхом Північної Кореї», – резюмував Олександр Павліченко.

За що фракції та групи готові голосувати 16-19 жовтня – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: